به نوشته: مرضیه محمدی
تاریخ بروزرسانی: چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳
29
0
کدام کشورها نوروز دارند؟
برگزاری جشن نوروز در کشورهای جهان چگونه است؟ نوروز یکی از قدیمیترین مراسمات فرهنگی است که در بسیاری از کشورهای جهان جشن گرفته میشود و در یونسکو ثبت شده است. جشنی که در اولین روز بهار و همزمان با نو شدن طبیعت گرفته میشود و آداب و رسومات مختلفی در کشورهای جهان دارد. افراد با پوشیدن لباسهای نو و دیدار از اقوام و تهیه شیرینیها و خوراکیهای خوشمزه به استقبال بهار میروند.
فهرست این مطلب
دیدن سرفصل ها
کدام کشورها نوروز دارند؟
در بسیاری از کشورهای جهان وقتی زمستان به پایان میرسد و بهار آغاز میشود، همزمان با نو شدن طبیعت مردم جشن میگیرند. در کشورهای وسیعی از خاورمیانه تا آسیای مرکزی و دیگر کشورها این ایام جشن گرفته میشود و آیینهای مختلفی در آنها انجام میگیرد. برای آشنایی با کشورهایی که جشن نوروز دارند تا پایان با ما همراه شوید.
ایران
عید نوروز بزرگترین عید ایرانیان است که از زمان ایران باستان و براساس افسانههایی از گذشته توسط جمشید، پادشاه چهارم به وجود آمده است. اکنون بعد از گذشت چندین هزار سال، هنوز این روز جشن گرفته میشود و هر قسمت از ایران آداب و رسومات مختلفی در این عید بزرگ دارند.
عید نوروز از زمان ایران باستان و براساس افسانههایی از گذشته توسط جمشید، پادشاه چهارم به وجود آمده است.
آداب و رسوم عید نوروز در ایران
- خانهتکانی قبل از فرار رسیدن نوروز
- کاشتن سبزه برای سفره هفتسین
- مراسم چهارشنبه سوری
- آوازخوانی حاجی فیروز
- چیدن سفره هفتسین
- پخت شیرینیهای سنتی
- زیارت اهل قبور پنجشنبه آخر سال
- سبزیپلو با ماهی غذای مخصوص شب عید
- دیدوبازدید از اقوام و بزرگان
- سیزده بدر
تعطیلات رسمی نوروزی در ایران چهار روز است، ولی این جشن تا 13 بدر ادامه دارد. اغلب خانوادهها دور هم جمع میشوند و غذاهای سنتی مانند آش رشته، سبزیپلو با ماهی طبخ و سرو میکنند و به کوچکترها عیدی میدهند. در کنار همه اینها شیرینیهای سنتی مانند شیرینی برنجی، باقلوا و نان چایی و همچنین آجیل سرو میکنند.
بیشتر بخوانید: چطور ارزان و کم هزینه سفر کنیم؟
افغانستان
افغانستان یکی از کشورهای همسایه ایران است که مراسمات نوروز آن تقریبا به مراسمات ایران نزدیک است. مردم افغان روزهای آغازین نوروز را جشن میگیرند و از دو هفته مانده به نوروز آیین های نوروزی آنها شروع میشود. پخت سمنک یکی از مراسمات اصلی افغانستان است که دختران و زنان دور هم جمع میشوند و ضمن پخت سمنو به آوازخوانی و سرور میپردازند.
مراسمات افغانستان در نوروز
- سمنک پزان
- چیدن هفتسین
- خانه تکانی
- خرید لباس نو
- تهیه هفت میوه
- جشنواره گل سرخ
یکی از مراسمات نوروز در افغانستان مسابقات بزکشی است که با شور و حال خاصی انجام میشود. البته طالبان جشنهای عمومی را ممنوع کرده است ولی مردم افغان همچنان بر آیین و رسومات خود پایبند هستند.
تاجیکستان
مردم تاجیکستان هم مانند دیگر کشورها با تمام شدن زمستان با برپایی جشن به استقبال بهار میروند. تاجیکها عید نوروز را با نامهای عید کشاورزان، عید بهار میشناسند. نوروز در تاجیکستان یک روز تعطیل رسمی اعلام شده است، ولی به مدت 5 الی 6 روز جشن گرفته میشود و آداب و رسومات متنوعی در این کشور برای این برهه زمانی وجود دارد.
- سومالک پزان
- اجرای کنسرت
- برپایی جشنهای شاد
- مسابقات اسبدوانی
- جنگ خروسها
- بزکشی
- بادبادک بازی
- رقصها و آوازهای محلی
- جشنواره گل
- برپایی نمایشگاههای متنوع
در تاجیکستان همزمان با نو شدن طبیعت، مردم خانهتکانی میکنند؛ سفره هفت سین پهن میکنند و لباس نو بر تن کرده و به دیدوبازدید اقوام و بزرگان میروند. تاجیکها در عید نوروز سفره دسترخوان پهن میکنند و با آن از مهمانان خود پذیرایی میکنند، در این سفره هفت نوع میوه و خوراکی وجود دارد که با سین یا شین شروع شده است و در مرکز سفره سومالک همان سمنو میگذارند.
عراق
کردستان شهر مرزی ایران و عراق است که کردهای عراق نیز مانند کردهای ایرانی روزهای اوایل بهار را جشن میگیرند و آن را نماد خوشبختی و پیروزی میدانند. در کشور عراق آداب و رسوم مختلفی در عید نوروز وجود دارد، ولی در اقلیم کردستان مراسمات شبیه ایران است آنها سه تا هفت روز اوایل بهار را جشن میگیرند و با پوشیدن لباسهای رنگارنگ سنتی به استقبال نوروز میروند.
کردهای عراق روزهای اوایل بهار را جشن میگیرند و آن را نماد خوشبختی و پیروزی میدانند.
مراسمات عراق در نوروز
- خانهتکانی
- سبز کردن سبزه
- چیدن هفتسین
- رقصیدن با لباسهای سنتی رنگارنگ
- خواندن سرودهای محلی
در شهر آکره یکی از شهرهای اقلیم کردستان عراق مردان و زنان با مشعل های روشن به بالای کوهی میروند که پرچمهای بزرگ بر آن افراشته شده و در آنجا به آتش بازی میپردازند. این جشن آنقدر اهمیت دارد که هزاران نفر برای تماشای آن میآیند.
ترکمنستان
سال نو در ترکمنستان با کاشتن درخت آغاز میشود که بزرگان کشور نیز در آن شرکت میکنند، مردم عشقآباد پایتخت ترکمنستان جشن نوروز را در کنار رودخانه قرهقوم برگزار میکنند. آنها در این روز نمایشگاهی کنار رودخانه برپا میکنند و در آن زندگی اصیل عشایر را با چادرهای سفید رنگ و سکوهایی با روکش فرش به نمایش میگذارند.
مراسمات ترکمنستان در نوروز
- رقصهای سنتی
- مسابقات کشتی
- مسابقات سوارکاری
- مسابقات خروس جنگی
- سبز کردن سبزه
- پخت سمنی
- زیارت اهل قبور و درگذشتگان
جشن نوروز ترکمنستان مملو از غذاهای سنتی است و شیرینی و شکلات پخش میکنند و پای ثابت این سفرهها سمنی همان سمنو است.
ازبکستان
یکی از شادترین اعیاد ازبکستان عید نوروز است. آنها اعتقاد دارند که انجام دادن کارهای خیر برایشان خوش یمنی میآورد. بنابراین تلاش میکنند تا کینه و کدورتها را کنار گذاشته و کنار هم جمع شده جشن میگیرند و به دیدار اقوام و آشنایان میروند و هدیه دریافت میکنند. جشن نوروز در ازبکستان یک ماه ادامه دارد و رسوماتی مانند سومالکپزان و تهیه غذاهای ازبکی از جمله؛ حلیم و سومسای سبز و شیرینیهای سنتی در روزهای نوروز رواج دارد.
مراسمات ازبکستان در نوروز
- جشن و نمایشهای خیابانی
- سمنوپزان یا سومالکپزان
- برپایی رقص و آوازخوانی
- کاشت نهال و درخت
- سبز کردن سبزه
بیشتر بخوانید: چهره های نوروزی
پاکستان
عید نوروز در پاکستان عالم افروز یعنی روز تازه رسیده شناخته میشود، آنها اعتقاد دارند با رسیدن نوروز و نو شدن طبیعت، دنیا درخشان میشود. مردم پاکستان با نزدیک شدن به عید نوروز خانهتکانی میکنند و لباس نو میدوزند. برای چین سفره هفتسین سبزه سبز میکنند و تخممرغها را رنگآمیزی میکنند.
عید نوروز در پاکستان عالمافروز یعنی روز تازه رسیده شناخته میشود.
مراسمات پاکستان در نوروز
- رقصهای سنتی
- مسابقات چوگان
- اسبدوانی
- کشتی
- هوا کردن بادبادک
- درختکاری و کاشت نهال
- زیارت اهل قبور
- دیدار بزرگان فامیل
- چیدن سفره هفتسین
- سرودن اشعار نوروزی به زبان دری و اردو
- پخت غذاهای سنتی پاکستان
در پاکستان اعضای خانوادهها با دور هم جمع شدن و پخت غذاهای سنتی مانند سبزیپلو با ماهی، به استقبال نوروز میروند و کدورتها را دور میریزند. مراسم بسنت یکی دیگر از مراسمات پاکستانیها است که به پشتبام میروند، به رقص و پایکوبی میپردازند و شیرینی پخش میکنند.
جمهوری آذربایجان
نوروز در آذربایجان از 21 مارس تا 24 مارس گرفته میشود و مراسمات مختلفی برای این روزها در آذربایجان وجود دارد. با فرا رسیدن چهارشنبه سوری جشنهای نوروزی در باکو آغاز میشود. در این روز مردم آذری زبان از روی آتش میپرند و به رقص و پایکوبی میپردازند. آذربایجان یکی از بهترین کشورهای جهان است که جشن نوروز دارند و مردمان آن به برگزاری آیینهایی که از نیاکانشان به یادگار مانده پایبند هستند.
مراسمات آذربایجان در نوروز
- چهارشنبه سوری
- پختن سمنو
- خرید لباس نو
- چیدن هفتسین
- دورهمی خانوادگی
- کنسرتهای موسیقی سنتی
- بلبلخوانی
- اجرای هنرمندان خیابانی
- مسابقات چوگان
آذربایجان در گذشته جزئی از ایران باستان بوده است به همین علت مراسم، آداب و رسوم نوروزی آنجا بسیار به آیینهای نوروزی ایران نزدیک است.
قرقیزستان
یکی دیگر از همسایگان ایران قرقیزستان است به گرجستان نزدیک است و آداب و رسومات نوروزی مشترکی دارند. در کشور قرقیزستان علاوه بر جشنها و برنامههای نوروزی، بازارچههای صنایعدستی نیز در این ایام برپا میشود. قرقیزستان یکی از کشورهایی است که نوروز را جشن میگیرند و به دیدار خویشاوندان میروند و به آیینهای نوروزی پایبند هستند.
مراسمات نوروزی قرقیزستان
- اجرای موسیقیهای سنتی
- بازیهای سنتی عشایری
- سوارکاری
- رقصهای ملی
- مسابقات تیراندازی با کمان
- مسابقه کوک بورو نوعی بازی بزکشی
- برگزاری کشتیهای سنتی
مردم قرقیزستان نیز مانند دیگر کشورهای ایران باستان که نوروز دارند، مراسم سمنوپزان دارند که به نام سومولوک مشهور است. پخت غذاهای سنتی بورسوک و چلو گوشت نیز مرسوم است. برای تهیه ویزای توریستی قرقیزستان به سایت قاصدک 24 سر بزنید.
قزاقستان
عید نوروز در قزاقستان یک عید مقدس به شمار میآید و از اهمیت بالایی برخوردار اس.، قزاقستان نیز در گذشته جزئی از ایران باستان بوده و آیینهای مشترکی با ایران دارد. قزاقها در این روزها کدورتها را کنار گذاشته و سال نو را با حال خوش جشن میگیرند. جشن قزاقها در داخل چادرهای سنتی عشایر، در میادین بزرگ شهرها و روستاها برگزار میشود. آها با فرارسیدن بهار و نو شدن طبیعت لباسهای محلی به تن میکنند و نواها و سازهای سنتی مینوازند. جوانان قزاق در ایام نوروز دور تاب بزرگی که به آلتیباکان مشهور است جمع میشوند و ضمن جشن و پایکوبی به بازیهای سنتی مشغول میشوند.
غذای نوروزی نائوریز کوژه نماد اصلی و مهم جشن نوروزی در قزاقستان است.
گرجستان
گرجستان در همسایگی شمال شرقی ایران واقع شده است. هر سال 21 مارس را به عنوان عيد نوروز جشن میگیرند و این جشن یک هفته به طول میانجامد. مردم گرجستان در عید نوروز که یک جشن ملی در این کشور محسوب میشود دور هم جمع میشوند و به رقص و پایکوبی میپردازند. در گرجستان آیینهای مختلفی برای عید نوروز وجود دارد که از گذشتگان به یادگار مانده است.
- آتشبازی
- مسابقات کشتی
- آب بازی
- دیدوبازدید اقوام
- اسبسواری
- رقصهای سنتی
آببازی از جمله بازیهای جذاب گرجستان در آستانه سال نو است که در بین مردم آذربایجان هم متداول است. با تهیه تور تفلیس به این کشور سفر کنید و از تماشای این بازی لذت ببرید.
بیشتر بخوانید: چگونه با قطار به ترکیه سفر کنیم؟
ترکیه
یکی از کشورهایی که نوروز را جشن میگیرند ترکیه است. در این کشور نیز آیینهای مختلفی برای نوروز وجود دارد که با جشنهای نوروزی همراه است. در این ایام غذاهای محلی و شیرینیهای خوشمزه طبخ میشود و مردم ترکیه با لباسهای نو در این جشنها شرکت میکنند.
رسومات ترکیه در نوروز
- خانهتکانی
- خرید لباسهای نو
- پریدن از روی آتش و آب
- سبز کردن سبزه
- رنگ کردن تخممرغ
- مسابقات ورزشی
- اجرای رقصهای محلی
- شعرخوانی
- دیدار خویشاوندان
در ترکیه نوروز را با نام نوروز سلطانی میشناسند و با دور هم شدن خانوادهها هفت نوع خوراکی آماده میکنند و آن را نمادی از برکت و فراوانی در سال جدید میدانند. برای شرکت در این مراسمات در نوروز فقط کافیست تور ترکیه را از قاصدک 24 تهیه کرده و راهی سفر شوید.
جمع بندی
حالا که با کشورهایی که نوروز دارند آشنا شدید، بهتر است با انتخاب کشور موردنظر و بستن چمدان راهی سفر شوید و ضمن بازدید از جاهای دیدنی این کشورها با آداب و رسومات آنها در نوروز نیز آشنا شوید. البته به غیر از این کشورهایی که در بالا به آن اشاره شد کشورهای زیادی وجود دارد که نوروز را همزمان با ایرانیان جشن می گیرند.
سوالات متداول درباره کدام کشورها نوروز دارند؟
کدام کشورها نوروز دارند؟
ایران، آذربایجان، افغانستان، تاجیکستان، عراق، ترکمنستان، قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، گرجستان، پاکستان و ترکیه
رسومات کشور قرقیزستان در نوروز چیست؟
رقص های محلی، بازی های سنتی عشایری، مسابقات تیراندازی با کمان و غیره
کدام بازی نوروزی بین گرجستان و آذربایجان مشترک آست؟
آب بازی از جمله بازی های جذاب گرجستان در آستانه سال نو است گه در بین مردم آذربایجان هم متداول است.
نماد اصلی کشور قزاقستان در نوروز چیست؟
غذای نوروزی نائوریز کوژه نماد اصلی و مهم جشن نوروزی در قزاقستان است که با آن از مهمانان خود پذیرایی میکنند.
مراسمات نوروزی ایران کدامند؟
خانه تکانی قبل از فرار رسیدن نوروز، سبز کردن سبزه برای سفره هفت سین، مراسم چهارشنبه سوری، آواز خوانی حاجی فیروز، چیدن سفره هفت سین، پخت شیرینی های سنتی، زیارت اهل قبور پنجشنبه آخر سال، سبزی پلو با ماهی غذای مخصوص شب عید، دید و بازدید از اقوام و بزرگان و در آخر هم مراسم سیزده بدر و روز طبیعت
مرضیه محمدی
نویسنده
من مرضیه محمدی هستم. برام سفر کردن همچون گنجینه ای بی پایان از ماجراجویی هاست. هربار که فرصت پیش میاد، با شوق و هیجان به دنبال کشف مقاصد جدیدی می روم. نوشتن برام یک راه به اشتراک گذاشتن تجربیاتم از این سفرها است. امیدوارم با خوندن مطالبم، همراه من در این سفرها شوید و از دیدن و کشف دنیا لذت ببرید!
نویسنده
449
0
- معرفی مهم ترین نمایشگاه های دبی 2025
- آشنایی با هزینه های سفر به استانبول
- جدیدترین لیست کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان (آپدیت 2025)
- جعبه سیاه هواپیما چیست و چرا اهمیت دارد؟
- آشنایی با ایستگاههای قطار روسیه
- دیدنی ترین جاذبه های سرزمین اینکاها
- تجربه هیجان با عبور از ترسناک ترین ریل های دنیا
- بهترین شهرها برای گذراندن جشن سال نو میلادی
مطالب مرتبط
هیچ نظری ثبت نشده است.