منو قاصدک24 جستجو
منوی موبایل قاصدک24
منوی جستجو
مجله قاصدک۲۴ > راهنمای سفر >

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

دسته بندی:

راهنمای سفر
نویسنده

به نوشته: فریبا جعفری

802

تعداد بازدیدها

0

تعداد کامنت ها

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

با هر وسیله ای که سفر کنیم؛ از ماشین و اتوبوس تا هواپیما و قطار تعامل ما با محیط زیست اجتناب ناپذیر است. وسایل نقلیه سوخت مصرف می کنند و این موضوع تأثیراتی را بر روی جو می گذارد. هر چند که تأثیرات خرید یک بلیط هواپیما یا بلیط قطار تنها به محیط زیست محدود نمی شود. سلامتی ما هم به نحوی از این غول های آهنی متأثر است. اگر می خواهید بیشتر با آثار سفرهای هوایی بر روی محیط اطراف خود آشنا شوید، قاصدک 24 شما را به خواندن این مطلب دعوت می کند.

تأثیرات زیست محیطی سفرهای هوایی

تأثیرات زیست محیطی سفرهای هوایی وقتی اتفاق می افتد که موتورهای هواپیما شروع به خارج کردن گرما، صدا، ذرات دیگر و نیز گاز می کنند که باعث تغییرات آب و هوایی و کاهش جهانی در میزان تابش مستقیم نور خورشید به صورت تدریجی می شود. هواپیماها ذرات و گازهایی مانند دی اکسید کربن، بخار آب، هیدروکربن، مونواکسید کربن، اکسید نیتروژن، اکسید سولفور، سرب و کربن از خود خارج می کنند که در نهایت منجر به واکنش میان این ذرات با اتمسفر می شود.

علیرغم کاهش انتشار گازها از ماشین ها و موتورهای مجهز به موتورهای توربوفن و توربوپاپ، رشد سریع سفرهای هوایی در سال های گذشته به افزایش نقش این صنعت در آلودگی هوا کمک کرده است. از سال 1992 تا 2005 تعداد کیلومترهایی که توسط مسافران طی شده به 5.2 درصد در هر سال افزایش یافت. به علاوه انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از سفرهای هوایی در ناحیه اروپا بین سال های 1990 تا 2006 به 87 درصد افزایش یافت.

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

تحقیقات جامع نشان می دهد که علیرغم نوآوری ها در بهره وری هواپیما از جمله موتور هواپیما، هنوز پس از گذشت دهه ها رشد انتشار گاز مونواکسید کربن از سوی صنعت هوایی ادامه دارد. این موضوع به دلیل آن است که انتشار گازهای ناشی از صنعت هوایی هنوز نتوانسته از قواعد و ضوابط بین المللی تبعیت کند. ضمن اینکه فقدان اعمال مالیات بر روی سوخت هواپیماها در سراسر جهان و هزینه های کمتر باعث شده تا بلیط هواپیما یکی از بلیط های پرطرفدار در میان شیوه های متفاوت حمل و نقل باشد.

تأثیرات زیست محیطی سفر با هواپیما چگونه اتفاق می افتد؟

تغییرات آب و هوایی

بیشتر شکل های صنعت هوایی نیز مانند تمام فعالیت های بشر که مستلزم استفاده از سوخت و اشتعال هستند، دی اکسید کربن و دیگر گازهای گلخانه ای را وارد فضای جو کرده که به افزایش گرمایش زمین و اسیدی سازی اقیانوس ها می انجامد. به ویژه اینکه نگرانی ها به خاطر حجم بالای پروازهای هوایی و رشد روزافزون آن، بیشتر شده است. آمارها نشان می دهد که در سطح جهان روزانه 8.3 میلیون نفر بلیط هواپیما می خرند که این میزان نسبت به سال 1999، دو برابر شده است. تنها شرکت های هوایی آمریکایی در طول 12 ماه بین اکتبر 2013 تا سپتامبر 2014، 16.2 میلیارد گالن سوخت مصرف کرده اند.

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

اگرچه مهم ترین گاز گلخانه ای که از سوی هواپیماها در پروازها خارج می شود دی اکسید کربن است، دیگر گازها نیز شامل اکسید نیتریک، دی اکسید نیتروژن، بخار آب و سولفور اکسید می شود.

آلودگی صوتی

آلودگی صدا در حقیقت صدایی است که در طول مراحل مختلف پرواز از هواپیما خارج می شود. در واقع تولید صدا از هواپیماها را می توان به سه دسته تقسیم کرد:

  • آلودگی صوتی مکانیکی که از چرخش بخش های موتور به وجود آمده و زمانی که پره های فَن به سرعت مافوق صوت می رسند، بیشتر به گوش می رسد.
  • آلودگی صوتی آئرودینامیک که ناشی از جریان یافتن هوا در سطح هواپیما به ویژه در هنگام پرواز در ارتفاع پایین با سرعت زیاد می باشد.
  • آلودگی صوتی ناشی از سیستم های هواپیما مانند کاکپیت، کابین، سیستم های تهویه و واحدهای قدرت کمکی.

بیشتر بخوانید: راهنمای سفر با سرطان برای بیماران

آلودگی آب

فرودگاه ها می توانند به واسطه استفاده بی نهایت از سوخت های جت، روغن های روان کننده و دیگر مواد شیمیایی به میزان قابل توجهی آب را آلوده کنند. برای نمونه استفاده از ضدیخ ها در هوای سرد می تواند به آلودگی وسیع آب منجر شود. چرا که بیشتر این مایعات که به طور مداوم در هواپیماها مورد استفاده قرار می گیرند، به زمین ریخته و از طریق جریان های کوچک آب به رودخانه ها یا دریاچه های مجاور سرازیر می شوند. اگرچه فرودگاه ها برای جلوگیری از آلودگی ناشی از مواد شیمیایی و کاهش تأثیرات نشت این مواد، به تجهیزات لازم مجهز هستند.

این نکته را باید بدانید که اکسیژن حل شده در سطح آب برای حیات ماهی ها و دیگر موجودات زیر آب حیاتی است. از این رو اگر تجمع اکسیژن به پایین تر از حد معمول خود برسد، این موجودات دریایی به مکان هایی با سطح بالاتر اکسیژن مهاجرت کرده و سرانجام می میرند. این فاجعه در نهایت می تواند منجر به کاهش ناگهانی زیستگاه های آبزیان شود.

شاخص کیفیت هوا

شاخص کیفیت هوا در حقیقت عددیست که دولت ها برای نشان دادن میزان پاکی یا آلودگی هوا به عموم از آن استفاده می کنند. سفرهای هوایی نیز می توانند تأثیرات مخربی بر روی این شاخص داشته باشند که از طرق زیر اتفاق می افتد:

اتشار ذرات جامد

یکی از آثار مخرب موتور هواپیماها بر روی شاخص کیفیت هوا انتشار ذرات بسیار ریزی است که در هنگام عملیات های نزدیک به سطح زمین مانند برخاستن، نشستن، کم کردن فاصله و بالا رفتن اتفاق می افتد. دیگر منابع انتشار این ذرات بسیار ریز نیز عبارتند از تجهیزات پشتیبانی در روی زمین که در ترمینال ها فعالیت می کنند. بر اساس تحقیقی که پیرامون شاخص کیفیت هوا در سال 2014 به انجام رسید؛ تأثیر این نواحی از ذرات بسیار ریزی که در هنگام نشست و برخاست در فرودگاه بین المللی لوس آنجلس آزاد شده، بسیار بیشتر از حد تصور است. به طور معمول انتشار این ذرات در هنگام برخستن هواپیما بین 10 تا 15 در هر کیلوگرم سوخت مصرف شده است.

انتشار سرب

در دنیا نزدیک به 167 هزار هواپیما با موتور پیستونی وجود دارند که سه چهارم آنها هواپیماهای شخصی در آمریکا هستند. این تعداد هواپیما به خاطر مصرف سوخت های سربی، میزان زیادی سرب را وارد هوا کرده اند. طی سال های 1970 تا 2007 و بر اساس گزارش آژانس حفاظت از محیط زیست تنها هواپیماهای عمومی مسافربری 34 هزار تن سرب را وارد جو کرده اند.

خبر بد این است که اداره هوانوردی فدرال سرب را به عنوان تهدید زیست محیطی جدی تلقی کرده است. این سازمان اعلام کرده که سرب در صورت وارد شدن به بدن از طریق تنفس تأثیرات مخربی روی سیستم عصبی، گلبول های قرمز خونی، سیستم قلبی-عروقی و نیز سیستم ایمنی دارد. این امر به ویژه در مورد نوزادان و کودکانی که حتی نسبت به سطوح پایین سرب حساس هستند، منجر به اختلالات یادگیری، رفتاری، بهره هوشی پایین تر و اوتیسم می شود.

تأثیرات سفر با هواپیما بر روی سلامتی

شکی نیست که هیچ وسیله نقلیه ای به طور کامل پاک و سالم نیست. سوار شدن به هواپیما ممکن است برای آنهایی که همیشه بیشتر در معرض بیماری هستند، منجر به اختلالاتی شود. هر چند که بی تردید بیماران با وضعیت سلامتی نامناسب پیش از تهیه بلیط هواپیما باید اجازه پزشک خود را داشته باشند. برخی از تأثیرات هواپیما بر سلامتی اینها هستند:

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

عفونت

در هواپیما افراد قرار است در یک محیط بسته برای ساعت ها بنشینند که این موضوع خطر انتقال عفونت های هوایی را افزایش می دهد. از همین رو شرکت های هوایی برای سفر مسافرانی با سابقه بیماری های عفونی ناشی از هوا مانند سل محدودیت هایی را وضع کرده اند. برای نمونه در طول شیوع بیماری اپیدمی سارس در سال 2003، هوشیاری نسبت به احتمال عفونت در یک هواپیمای تجاری به اوج خود رسید. این اتفاق وقتی افتاد که در یک پرواز از هنگ کنگ به پکن، 16 مسافر از 120 مسافر علائم سارس را نشان دادند.

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟

با این حال تا کنون تحقیقات اندکی در مورد احتمال شیوع بیماری های مسری در هواپیما به انجام رسیده است. دو تا از معمول ترین و شایع ترین عوامل بیماری زایی که مسافران در معرض آنها قرار گرفته اند، آنفولانزا و پارا آنفولانزا هستند. در طول یک مطالعه ممنوعیت های پرواز پس از حملات یازده سپتامبر یکی از عوامل محدود شدن گسترش جهانی آنفولانزای فصلی دانسته شده است. این امر منجر به شیوع نوعی آنفولانزای فصلی خفیف تر در همان سال شده بود و توانایی گسترش آنفولانزا در هواپیما نیز به خوبی به اثبات رسیده است.

هیچ اطلاعاتی در مورد سایر عوامل بیماری زا مانند ذرات ریز، تماس نزدیک و آلودگی سطوح وجود ندارد. ضمن اینکه در مورد اهمیت هر کدام از این شیوه های انتقال برای بیماری های خاص نیز اطلاعاتی به چشم نمی خورد. این موضوع به خودی خود پیدا کردن راه های کنترل ریسک عفونت را دشوار می کند. ضمن اینکه هیچ استاندارد خاصی هم در مورد کنترل هوا توسط هواپیما، نصب فیلترهای تهویه هوا یا حتی شستن دست توسط خدمه پرواز وجود نداشته و اطلاعات خاصی نیز در مورد کارآیی این شیوه ها در کاهش انتشار عفونت منتشر نشده است.

ترومبوز عمیق وریدی

ترومبوز عمیق وریدی یکی از شایع ترین بیماری های عروقی است که منجر به سکته و حمله قلبی می شود. تخمین زده می شود که این عارضه یک مسافر از هر 5 هزار مسافر را در سفرهای طولانی درگیر می کند. آنچه باید بدانید این است که ریسک ترومبوز وریدی با انجام پروازهای زیاد در مدت زمانی کوتاه و نیز افزایش طول مدت پروازها افزایش پیدا می کند. بر اساس گفته های یک متخصص قلب و عروق در کانادا، اگرچه با در نظر گرفتن تعداد افرادی که پرواز می کنند، خطر لخته شدن خون پایین است، این یک ریسک بزرگ برای سلامتی است.

سفرهای هوایی چگونه بر محیط زیست و سلامتی اثر می گذارند؟


گزارش ها در سال 2016 نشان داده است که متوسط فاصله میان ردیف های صندلی از بیش از 89 سانتی متر به 79 سانتی متر کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که متوسط اندازه صندلی ها کمتر شده و در دو دهه اخیر از 46 سانتی متر به 43 سانتی متر رسیده است.

منبع: ویکی پدیا
نویسنده

فریبا جعفری

نویسنده

من فریبا جعفری، لیسانس مهندس مواد دارم و عاشق نوشتن، سفر ‌و طبیعت هستم به شخصه معتقدم بدون کلمات، بدون نوشتن هیچ تاریخچه و مفهومی از بشریت وجود نخواهد داشت.

120

تعداد مقاله ها

0

تعداد کامنت ها

مطالب مرتبط

چگونه در هواپیما راحت بخوابیم؟

چگونه در هواپیما راحت بخوابیم؟ اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که همیشه در هواپیما برای لحظه‌ای چشم بر هم گذاشتن در تقلا هستید، باید بدانید که تنها نیستید. اما این را هم از یاد نبرید که انتخاب صندلی درست، همراه آوردن ابزار مناسب و ایجاد چند تغییر کوچک در عادت‌های پروازی می‌تواند […]

آیکن تقویم

انتشار: یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳

 جعبه سیاه هواپیما چیست و چرا اهمیت دارد؟

چقدر درباره جعبه سیاه هواپیما می‌دانید؟ شنیدن خبر سقوط هواپیما برای مردم عادی فقط یک معنا دارد و آن پایان زندگی مسافران است. اما برای شرکت‌های هوایی و محققان این پایان ماجرا نیست. آنها تا پیدا شدن جعبه سیاه هواپیما منتظر می‌مانند تا بدانند که علت سقوط چه بوده است. دانستن علت سقوط هواپیما هم […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳

ایمن ترین شرکت های هوایی دنیا

اگرچه سقوط هواپیما در روزگار مدرن ممکن است یک اتفاق عجیب به نظر برسد، اما انکار این واقعیت که برخی از شرکت‌های هوایی از بقیه ایمن‌تر هستند، غیر ممکن می‌نماید. شاهد این مدعا نیز لیست سیاهی است که اتحادیه اروپا از شرکت‌های هوایی گردآورده که مجاز به پرواز بر فراز آسمان اروپا نیستند. اما نگاه […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳

شرکت های هوایی در قبال افراد دارای اضافه وزن چه سیاست هایی دارند؟

ایرلاین‌ها در قبال افراد دارای اضافه وزن چه سیاست‌هایی دارند؟ حقوق مسافران در پروازها، از جمله مواردی است که باید از آنها آگاهی داشته باشید تا در صورت تخطی ایرلاین‌ها بتوانید از حق طبیعی خود دفاع کنید. شرکت‌های هواپیمایی برای مسافران خاص خود که شامل کودکان، بیماران و افراد باردار می‌شوند، محدودیت‌هایی را در نظر […]

آیکن تقویم

انتشار: شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳

ساعات سرو میان وعده‌ها و غذا در پرواز بر اساس زمان حرکت

از آنجایی که رفاه و آسایش مسافران در پرواز، یکی از شاخصه های بنیادین صنعت هوایی محسوب می شود، نحوه ارائه و ساعات سرو سرویس های پذیرایی در طول سفر نیز در این میان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور ارائه خدمات و سرویس های پروازی به مسافران در شرکتهای هواپیمایی به […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

قوانین بردن مواد غذایی در هواپیما

در برخی مواقع ممکن است هنگام سفر به مقصد خود، برای اینکه در طول پرواز سرگرم شوید، مقداری تنقلات سفر را در ساک دستی خود قرار دهید. همینطور ممکن است هنگام بازگشت به خانه، چمدان خود را پر از خوراکی‌های خوشمزه کرده باشید اما در گیت امنیتی دچار مشکل شوید. حتما می‌پرسید چطور چنین چیزی ممکن است؟ […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

آشنایی کامل با کمربند ایمنی هواپیما

 برای اینکه بعد از خرید بلیط هواپیما، قطار و ... پروسه سفر در وسایل نقلیه عمومی با ایمنی بیشتری به انجام رسد در تمامی این وسیله‌ها اعم از هواپیما، قطار، اتوبوس و حتی خودروهای شخصی، تجهیزاتی تعبیه شده است. یکی از این تجهیزات که در همه وسایل نقلیه عمومی به کار گرفته شده و تقریباً شکلی […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

داروهای ممنوع در هواپیما کدامند؟

سفر در هنگام بیماری علاوه‌بر اینکه سختی‌ها و مشقت‌های خاص خود را دارد؛ از جهت حمل دارو در هواپیما نیز می‌تواند دردسرهایی را ایجاد کند. به عنوان مثال بسیاری از کشورهای دنیا، قوانین سختگیرانه‌ای در خصوص حمل دارو دارند و به مسافران اجازه نمی‌دهند هر دارویی را با خود آورده یا آن را به کشورشان […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

استعلام بلیط هواپیما فقط با چند کلیک

آیا بلیط پرواز خود را به صورت آنلاین خریداری کرده‌اید و می‌خواهید از ثبت شدن آن مطمئن شوید؟ یا آن را گم کرده‌اید و نمی‌دانید چگونه باید مجددا بلیط هواپیما را چاپ کنید؟ فقط کافی است نحوه چاپ بلیط هواپیما با کد ملی یا شماره رزرو را بلد باشید تا بتوانید به راحتی و در کمترین زمان ممکن با استعلام بلیط […]

آیکن تقویم

انتشار: دوشنبه ۲۴ دی ۱۴۰۳

غذای هواپیما؛ تهی از مزه، پر از رمز و راز

پرواز با هواپیما یکی از راحت ترین و امن ترین و در عین حال استرس زا ترین شیوه های سفر است. اگر راحتی خرید اینترنتی بلیط هواپیما و سوار شدن به آن را کنار بگذاریم، برای برخی مسافران ترس از پرواز و کنار آمدن با غذاهای عجیب و غریب آن به ویژه در پروازهای طولانی، یک چالش […]

آیکن تقویم

انتشار: شنبه ۱۵ دی ۱۴۰۳

نظرات کاربران

هیچ نظری ثبت نشده است.

ثبت نظر