به نوشته: مرضیه محمدی
تاریخ بروزرسانی: سه شنبه ۳۰ بهمن ۱۴۰۳
481
0
با 14 دروازه قدیم قاجار در تهران آشنا شوید
در زمانهای قدیم در تهران و بیشتر شهرهای دیگر به منظور امنیت و دفاع از شهر حصارهای دور شهر میکشیدند و دروازههایی برای عبور و مرور افراد، تجارت و دریافت عوارض میساختند. دروازه های شهر تهران هم از آن دسته از دروازهها بودند که بسیار با عظمت و استوار بودند. در ادامه دروازه های تهران را معرفی خواهیم کرد، برای آشنایی با دروازه های قدیمی به جا مانده در تهران بهتر است با تهیه بلیط اتوبوس راهی این شهر بزرگ شوید و آنها را از نزدیک مشاهده کنید.
فهرست این مطلب
دیدن سرفصل ها
دروازه های قدیمی در تهران
ساخت دروازه های قدیمی در استان تهران از زمان صفویه آغاز شده و حدود پنج دروازه در تهران قدیم ساخته شد که اولین دروازه در زمان شاه تهماسب یکم بنا شده است. بعدها در دوران افغانها نیز دروازههایی در تهران احداث شد، ولی در زمان قاجار برای گسترش شهر همه دروازهها تخریب شدند و 12 دروازه جدید بنا شدند که بسیار محکم بودند و روی آنها نقشهای زیبایی از رستم و اسفندیار طراحی شده بود.
دروازه های تهران قدیم در زمان قاجار تخریب شده و از نو ساخته شدند.
دروازه های تهران در دوران صفویه
در دوران خلافت صفویان برای نظمدهی تهران دورتادور شهر را حصار کشیدند و چهار دروازه در اطراف تهران ساختند که بعدها به منظور گسترش شهر تخریب شدند و دروازههای 12 گانه پایتخت احداث شدند.
دروازه دولاب تهران
یکی از دروازه های تهران قدیم دروازه دولاب بود که در قسمت جنوبی حصار واقع شده بود و از شرقیترین دروازه های تهران محسوب میشد. اهالی تهران از طریق این دروازه با مردم شرقی شهر در ارتباط بودند. زمینهای اطراف این دروازه برای کشاورزی بود و بیشتر برای صیفیکاری استفاده میشد.
جاذبههای گردشگری اطراف دروازه دولاب
- مسجد پیر دولاب
- بقعه چهل تن
- گورستان ممنوعه
- حمام دولاب
- بقعه سیده ملکه خاتون
- تکیه چال
آدرس: تهران، سه راه شکوفه
بیشتر بخوانید: بهترین زمان سفر به تهران
دروازه شمیران تهران
دروازه شمیران تنها دروازه تهران قدیم بود که در کنار دیوار شمالی بنا شده بود که مسیر ارتباطی تهران با مناطق شمالی شهر بود. دروازه شمرون در خیابان دکتر شریعتی امروز واقع شده بود که گذر باریکی داشت در این گذر باغها و خانههایی وجود داشت، این گذر همان خیابان پامنار کنونی از معروف ترین خیابان های تهران است. امروزه مراکز اداری و جاذبههای تاریخی زیادی در اطراف این دروازه به چشم میخورد که از بهترین جاهای تاریخی تهران محسوب میشوند.
گذر باریکی که در دروازه شمیران بود همان پامنار کنونی است.
جاذبههای تاریخی دروازه شمیران امروزی
- موزه برق
- خانه شهید مطهری
- کوچه پارک امینالدوله
- مسجد فخرالدوله
آدرس: تهران، انتهای پل چوبی
دروازه قزوین تهران
دروازه غربی تهران دروازه قزوین بود که در دوران پهلوی دوم توسط معمار برجسته تقی محمدپور با کاشیکاریها و نقوش زیبا ساخته شده بود. دروازه قزوین در داخل بازارچه قوام الدوله همان وحدت اسلامی امروزی قرار داشت.
آدرس: تهران، نزدیکی میدان قزوین
دروازه شاه عبدالعظیم تهران
از اصلیترین و جنوبیترین دروازه های قدیمی تهران دروازه شاه عبدالعظیم تهران بود که در مسیر اصفهان و قم و در محله چال میدان واقع شده بود. این دروازه در جاده شهر ری واقع شده و به دلیل وجود امامزاده شاه عبدالعظیم بین اهالی تهران و روستاهای اطراف تهران معروف شده است. آبوهوای این منطقه بینظیر است و جاذبههای طبیعی زیادی در اطراف دروازه عبدالعظیم وجود دارد.
دیدنی های اطراف دروازه شاه عبدالعظیم
دیدنی های اطراف دروازه شاه عبدالعظیم | |
جاذبههای طبیعی | جاذبههای تاریخی |
چشمه علی | کاروانسرای عباسی |
دشت ری | آتشکده بهرام |
تالاب عشق آباد | برج طغرل |
آدرس: تهران، میدان شوش، ابتدای جاده شهر ری
دروازه تهران در زمان افغانها
بعد از صفویان مدت کوتاهی افغانها در تهران حکمرانی میکردند که در آن زمان نیز تغییراتی در شهر بوجود آمد که یکی از این تغییرات ساخت دروازه بود که در ادامه این دروازه را معرفی خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: بام های تهران
دروازه دولت تهران
افغانها بعد از حکومت صفویان مدتی در تهران حکمرانی میکردند که در این مدت برای جلوگیری از شورش مردم تهران دروازهای را در ارگ شمالی بنا کردند که به نام دروازه اسدالدوله سرکرده افغانها نامگذاری شد. این دروازه سه طبقه بنای بزرگ و محکم داشت که به سمت بیابان راه داشت که بعدها به دروازه دولت تغییر نام داد.
افغانها دروازهای به نام سرکرده خود اسدالدوله ساختند که بعدها به دروازه دولت معروف شد.
دروازه دولت هم در زمان ناصرالدین شاه تخریب شد که بعدها در تقاطع انقلاب و سعدی دروازهای به همین نام احداث شد. در اطراف دروازه دولت محلههای باصفایی وجود دارد که در سفر به تهران حتما از آنها بازید داشته باشید.
محلههای اطراف دروازه دولت
- محله پامنار
- محله لارستان
- محله میرزای شیرازی
- محله حسنآباد
- محله مفتح شمالی
- محله بهجتآباد
آدرس: تهران، تقاطع خیابان انقلاب و سعدی
دروازه های تهران در عهد ناصری
در دوران ناصرالدین شاه قاجار حصار نیمه ویرانه دور شهر، همچنین 4دروازه قدیمی شهر تخریب شدند و به جای آنها دروازههای جدیدی ساخته شد.
دروازه خراسان تهران
یکی از جنوبیترین دروازهها به دیوار شرقی دروازه خراسان بود که در نزدیکی میدان خراسان قرار داشت. این دروازه هم مانند دیگر دروازه های تهران در دوران پهلوی تخریب شده است.
آدرس: تهران، میدان خراسان
دروازه دوشان تپه تهران
یکی از دروازه های قدیمی تهران دروازه دوشان تپه است که نام روستایی در حومه تهران است. این دروازه در زمان قاجار شکارگاه ناصرالدین شاه قاجار بوده و دلیل شهرت این دروازه به همین علت است.
دیدنیهای اطراف دروازه دوشانتپه
- قصر فیروزه (کاخ فرحآباد)
- باغ سلیمانیه
- موزه صنعت نفت
- خانه موزه محمد معین استاد ادبیات
- پارک پردیس بانوان
آدرس: تهران، میدان ژاله
دلیل شهرت دروازه دوشانتپه وجود شکارگاه قاجار در آنجا بود.
دروازه خانی آباد تهران
دروازه خانی آباد یکی از دروازه های اصلی تهران قدیم بود که در زمان پهلوی به همراه حصار شهر و دیگر دروازه های تهران تخریب شد. محله خانیآباد زادگاه مردان بزرگ و مشهوری چون تختی است. این دروازه نزدیک یخچالهای تهران بود و یکی از سه دروازه جنوبی تهران محسوب میشد.
جاهای دیدنی نزدیک دروازه خانیآباد
- مسجد قندی
- مسجد حضرت ابوالفضل سهرابی
- محله خرمافروشان
- مسجد جامع ولیعصر
- حمام حاج قاسم
آدرس: تهران، محل تلاقی خیابان خانیآباد و خیابان شوش
بیشتر بخوانید: قله های اطراف تهران
دروازه غار تهران
دروازه غار در قسمت شمالی محله باغ آذری واقع شده بود که از اصلیترین دروازه های تهران قدیم بود. کاشیکاریهایی از رستم و دیو سفید در دروازه غار به چشم میخورد، کاشیهای زیبای این دروازه بعد از تخریب به موزه ایران باستان یکی از بهترین موزه های تهران انتقال داده شد. هنرمند معروف شیرازی استاد محمد کاشیپز این نقوش زیبا را در سال 1263 هجری طراحی کرده بود. این دروازه قدیم قاجار راهی برای ورود به بازار بود و بیشتر کاروانها از آن استفاده میکردند.
جاهای تفریحی اطراف دروازه غار
- بوستان بعثت
- مجتمع تجاری نور
- بوستان مادر
- بوستان میلاد
آدرس: تهران، حد فاصل میدان شوش و میدان خانیآباد
دروازه گمرک تهران
دروازه گمرک در در جنوب غربی مرکز تهران واقع شده که در محلهای به همین نام قرار داشته است. این دروازه در باروی غربی و جنوبیترین دروازه غربی شهر محسوب میشد. دروازه گمرک از سه راههایی بود که کاروانهای تجاری از آنجا عبور میکردند و باید گمرک پرداخت میکردند.
دروازه گمرک در محلهای به همین نام در محدوده مرکزی تهران قرار داشته است.
مکانهای دیدنی اطراف دروازه گمرک
- مسجد مشیرالسلطنه
- مدرسه مشیرالسلطنه
- پردیس سینمایی
- فرهنگسرای رازی
- بوستان رازی
آدرس: تهران، انتهای خیابان امیریه، رو به میدان گمرک
دروازه یوسف آباد تهران
محله یوسفآباد در روستا در شمالغربی پایتخت و بر روی تپهای قرار داشته که دروازه یوسفآباد هم در همین محله بنا شده بود. شاه قاجار برای بازدید از زمینهای بهجتآباد از آنجا عبور میکرده که به دروازه بهجتآباد هم معروف است.
جاهای دیدنی و تفریحی اطراف دروازه یوسفآباد
- فرهنگسرای شفق
- پارک شفق
- سینما تئاتر گلریز
- پارک قزل قلعه
- کتابفروشی فرحبخش
آدرس: تهران، خیابان حافظ
دروازه باغ شاه تهران
از دروازه های مهم تهران که در محدوده میدان حر واقع شده بود دروازه باغ شاه است که در دروازه باروی غربی بود و از دروازه های شمالی تهران محسوب میشد. این دروازه به دلیل نزدیکی به میدان اسب دوانی پادشاهان قاجار به دروازه اسب دوانی نیز شناخته میشود که هم اکنون پادگان باغ شاه در آنجا واقع شده است. دروازه باغ شاه در زمان قاجار محل عبور و مرور پادشاهان قاجار و هیأتهای خارجی بود.
آدرس: تهران، انتهای خیابان سپه
دروازه باغ شاه به میدان اسب دوانی شاهان قاجار نزدیک بود.
دروازههای باقیمانده در استان تهران
دروازه های قدیمی تهران که در دوره ناصرالدين شاه ساخته شده بودند، همگی در دوران پهلوی تخریب شدند به غیر از دو دروازه که همچنان باقی ماندهاند که با خرید بلیط قطار تهران می توانید به پایتخت سفر کنید و از این آثار شگفت انگیز دیدن کنید.
دروازه محمدیه تهران
دروازه محمدیه تنها دروازه باقیمانده از زمان قاجار است که در نزدیکی میدان محمدیه یا پاقاپوق یکی از ۵ میدان مهم ساخته شده در زمان قاجار است. این میدان بعدها به خاطر اینکه محل اعدام مجرمین بود به میدان اعدام نامگذاری شد که بعد از برچیده شدن دار اعدام در آنجا به میدان محمدیه تغییر نام داد. اکنون این دروازه به دروازه نو و دروازه محمدیه معروف است که در جنوب محله بازار واقع شده است و بر دیوار این دروازه طرح شیر طلایی نقش بسته شده است.
جاهای دیدنی اطراف دروازه محمدیه
- گذر مستوفی
- حمام کدخدا
- سقاخانه بیمه ایران
- کاروانسرای چال
- خانه باستان شناسان ایران
آدرس: تهران، خیام، چراغ برق، محله بازار، میدان محمدیه
بیشتر بخوانید: بالن سواری در تهران
دروازه سر در باغ ملی تهران
دروازه سر در باغ ملی یکی از بینظیرترین آثار دیدنی زمان قاجار است که میتوانید در خیابان امام خمینی آن را به نظاره بنشینید. این سر در در زمان قاجار دروازهای به سمت میدان مشق بود یک یک منطقه نظامی بوده و در اختیار قشون شاه قرار داشت که به دستور رضاشاه ساخته شده بود.
دروازه باغ ملی طی سالیان گذشته تخریب شده، ولی سر در باغ ملی همچنان باقی مانده است.
در معماری این اثر تاریخی از طراحی اروپایی و ایرانی استفاده شده بود که کاشیکاریهای زیبای آن شبیه کاخ کلاه فرنگی یکی از زیباترین کاخ های تهران طراحی شده بودند و در نمای داخلی این دروازه اثری از کوروش کبیر وجود داشت. این دروازه چند سالی دوام نیاورد و تخریب شد ولی سر در آن باقیمانده است. در اطراف سر در باغ ملی موزهها و آثار تاریخی زیادی به چشم میخورد.
موزههای اطراف دروازه سر در باغ ملی
- موزه بانک سپه
- موزه ارتباطات
- موزه عبرت
- موزه ملی ایران
- موزه ملک
آدرس: تهران، خیابان امام خمینی
جمع بندی
دروازه های ورودی شهر تهران بسیار استوار و با عظمت بودند که با طراحی زیبایی ساخته شده بودند. از آن دروازههای زیبا دیگر آثاری به جای نمانده است، ولی اگر دوست دارید دو دروازه به جای مانده از دوران گذشته را از نزدیک ببینید با خرید بلیط هواپیما تهران از قاصدک 24 خودتان را به پایتخت رسانده و این دروازههای با شکوه و استوار را به نظاره بنشینید.
سوالات متداول درباره دروازه های تهران
اسم دروازه های تهران که در دوران صفویه ساخته شده بودند چیست؟
دروازه دولاب تهران، دروازه شمیران تهران، دروازه قزوین تهران، دروازه شاه عبدالعظیم تهران
دروازه های قدیمی که همچنان در تهران باقی ماندهاند کدامند؟
دروازه محمدیه تهران، دروازه سر در باغ ملی تهران
کدام دروازه در زمان حکومت افغانها در تهران قدیم بنا شده بود؟
دروازه دولت
در کدام دروازه کاروان تجاری باید گمرک پرداخت می کردند؟
دروازه گمرک
جاهای تفریحی اطراف دروازه غار کدامند؟
بوستان بعثت، مجتمع تجاری نور، بوستان مادر، بوستان میلاد
مرضیه محمدی
نویسنده
من مرضیه محمدی هستم. برام سفر کردن همچون گنجینه ای بی پایان از ماجراجویی هاست. هربار که فرصت پیش میاد، با شوق و هیجان به دنبال کشف مقاصد جدیدی می روم. نوشتن برام یک راه به اشتراک گذاشتن تجربیاتم از این سفرها است. امیدوارم با خوندن مطالبم، همراه من در این سفرها شوید و از دیدن و کشف دنیا لذت ببرید!
نویسنده
449
0
- معرفی مهم ترین نمایشگاه های دبی 2025
- آشنایی با هزینه های سفر به استانبول
- جدیدترین لیست کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان (آپدیت 2025)
- جعبه سیاه هواپیما چیست و چرا اهمیت دارد؟
- آشنایی با ایستگاههای قطار روسیه
- دیدنی ترین جاذبه های سرزمین اینکاها
- تجربه هیجان با عبور از ترسناک ترین ریل های دنیا
- بهترین شهرها برای گذراندن جشن سال نو میلادی
مطالب مرتبط
هیچ نظری ثبت نشده است.