سواحل چابهار
سواحل چابهار از زیباترین و جذابترین سواحل ایران به شمار میرود که با مناظر خیره کنندهای که از پیوند تپههای صخرهای با آبهای آزاد بوجود میآیند؛ توجه هر گردشگری را به خود جلب میکند. سواحل چابهار گیاهان و پدیدههای زمین شناسی فراوانی را در قالب یک منظرهی رنگارنگ برای گردشگران به تصویر کشیده است. از فیتوپلانکتونهای درخشان و الماسگونه در سواحل چابهار، تا لاکپشتهایی که برای زاد و ولد عازم این سواحل میشوند؛ همه و همه از جاذبههای اصلی سواحل چابهار هستند. با دیدن سواحل مرجانی، ماسهای و صخرهای و حتی جنگلهایی که روی آب شناور هستند به اعجابانگیز بودن این سواحل پی خواهید برد. در این مطلب قصد داریم چند مورد از بهترین سواحل چابهار را به شما معرفی کنیم.
سواحل مکران
سواحل «مکران» قسمتهایی از جنوب غربی پاکستان و جنوب شرقی ایران را پوشش میدهند که تمامی طول سواحل دریای عمان را در برمیگیرد. این سواحل، علاوه بر جاذبههای گردشگری بسیار زیاد، از لحاظ جغرافیایی نیز از موقعیت استراتژیکی منحصر به فردی برخوردار است. این منطقه با دارا بودن سواحل صخرهای و ماسهای و مرجانی، مکان مناسبی برای تفریحات و ورزشهای آبی نیز محسوب میشود. برخی از مهمترین جاذبههای طبیعی و دیدنی چابهار که در سواحل مکران قرار دارند عبارتاند از:
- چشمه گل افشان بندر تنگ: 80 کیلومتری روستای کنارک، روستای تنگ
- گورستان جن تیس: شهرستان چابهار، روستای تیس
- غارهای بان مسیتی: 5 کیلومتری شمال غربی روستای تیس، دامنه کوه شهازبند
- کوههای مریخی چابهار: 50 کیلومتری شهرستان چابهار
ساحل شب تاب چابهار
ساحل «شبتاب» یکی از منحصر به فردترین سواحل جهان است که در استان سیستان و بلوچستان و در شهر چابهار قرار گرفته است. علت نامگذاری این ساحل زیبا که در کنار دریای عمان و در سواحل روستای تنگ قرار دارد؛ به دلیل وجود پلانکتونهایی است که اغلب بر روی قله امواج حضور یافته و نرم و آهسته در ساحل فرود می آیند و در زمان خاصی شروع به نور افشانی میکنند. گاهی اوقات جذب یک طعمه و یا حتی پیدا کردن یک جفت، دلیل اصلی این پدیده حیرتانگیز است. اگر قصد دارید به این ساحل زیبا بروید، یک نکته مهم را نیز در نظر بگیرید که این ساحل آبی رنگ و زیبا بسیار آسیبپذیر است؛ پس اگر روزی گذر شما به این ساحل زیبا افتاد؛ مراقب باشید تا آسیبی به این ساکنان کوچک و جذاب اقیانوس وارد نکنید تا سالیان سال شاهد حضور این پلانکتونها در آبی دریاها باشیم.
ساحل گواتر یا ساحل لاکپشتها
در محور چابهار به «گواتر» جاده ساحلی منحصر به فردی وجود دارد که اغلب در آغاز بهار، میزبان لاکپشتهای ماده در این منطقه است. لاکپشتهای دریایی ساکن تمام اقیانوسهای دریایی به جز قطب شمال هستند. این لاکپشتها برای تخم گذاری به این منطقه می آیند و اغلب در اواسط بهار بچه لاکپشتهایی را میتوان دید که تازه سر از تخم در می آورند و در حال رفتن به سمت دریا هستند. نکتهای که حائز اهمیت است این است که گردشگرانی که برای دیدن لاکپشتها به این سواحل میروند؛ حدالامکان باید از نزدیک شدن به لاکپشتها خودداری نمایند. زیرا این ساحل، زیست بوم اصلی لاکپشتها محسوب میشود و با نزدیک شدن انسانها به این زیست بوم، ممکن است این حیوانات احساس خطر کرده و ساحل را ترک کنند و دیگر شاهد جاذبههای زیبا در این سواحل نباشیم.
ساحل درک
«درک» نزدیکترین نقطه سیسیتان و بلوچستان به تنگه هرمز است و نقطهای است که اقیانوس هند و دریای عمان به هم میرسند. این ساحل زیبا که در 170 کیلومتری از منطقه آزاد چابهار قرار دارد؛ بسیار تمیز و شگفت انگیز است. وجود ساحلی زیبا با صخرههای مرجانی و ماسهای که در خود جای داده است؛ محل مناسبی برای تماشای صحنه دلانگیز طلوع وغروب خورشید در ساحل است. در کنار این زیباییها از ماسههای سفید ساحل درک برای گرفتگی عضلات و درمان های سنتی نیز، استفاده میشود. برای اقامت در ساحل درک میتوانید از بومگردیهای موجود در روستای درک نیز استفاده کنید. از مزیت اقامت در بوم گردیها، میتوان به نقش گردشگران در کمک به چرخه اقتصاد مردم روستا اشاره کرد. همچنین چشیدن طعم غذاهای محلی که مردم روستا برای شما فراهم میکنند؛ لذت سفر را برای شما دو چندان کرده و میتوانید با فرهنگ مردمان مهماننواز بلوچ بیشتر آشنا شوید.
کمپ در روستای درک
اگر علاقمند به کمپینگ بوده و تجربهاش را نیز داشته باشید؛ «درک» محل خوبی برای تجربه دوباره این اقامت شبانه در دل کویر و دریا است. تماشای آسمان پرستاره و رمز آلود کویر و امنیتی که در روستای درک تجربه خواهید کرد؛ همگی یک تجربه فراموش نشدنی و خاطره انگیز را برای شما رقم خواهد زد. به خاطر داشته باشید که طبیعت درک همچنان بکر و دست نخورده است؛ پس سعی کنید در طول اقامت خود به طبیعت آسیبی نزنید و زبالهای را در سطح زمین رها نکنید؛ تا نسل های آینده نیزشاهد این طبیعت بکر و زیباییهای آن باشند.
ساحل دریاچه لیپار
«تالاب لیپار» چابهار یکی از عجایب گردشگری جهان است که از شانس خوب ما در ایران و در حوالی چابهار قرار گرفته است. این دریاچه زیبا، برخلاف همه دریاچههای آبی، این نظم همیشگی را برهم زده و با ظاهری منحصر به فرد و صورتی رنگ، منظره خارق العاده و زیبایی را رقم زده است. دلیل نامگذاری این دریاچه به این اسم، وجود دشت لیپار در این منطقه است که که بر اثر بارندگیها و سیلابهای این منطقه و تحت تاثیر دریا ایجاد شده و این دریاچه زیبا را نیز، در خود جای داده است. میزان پر آب و کم آب بودن این دریاچه زیبا، به میزان بارش بارانهای موسمی در چابهار بستگی دارد که آب شور این دریاچه را تامین میکند. آب این دریاچه به قدری شور است که مردممحلی از نمکهای آن جمع آوری کرده و به فروش میرسانند. معمولا در ماههای بهمن، اسفند، فروردین و شهریور و مهرماه این دریاچه در رویاییترین حالت خود قرار دارد و فصل مناسبی برای تماشای این زیباییها محسوب میشود.
ساحل و اسکله بریس
«اسکله بریس» از دو قسمت ساحلی که بخشی از آن محل صید ماهیگیران و پهلوگیری قایقها و لنجهای آنها برای تخلیه بار بوده و قسمتی دیگر مکانی مرتفع و زیبا برای دیدن مناظر چشمنواز ساحل و لذت بردن از مناظر بکر و طبیعی آن تشکیل شده است. ساحل بریس از صخرهایترین سواحل مکران در دریای عمان است که در امتداد آن دیوارههای صخره ای بلندی وجود دارد که از یک سو در دریا پیش میروند و از سویی دیگر، در نزدیکی ساحل و در امتداد اسکله ادامه دارند. صخره «بریس» چشماندازی زیبا از دریا و اسکله را در مقابل چشمان گردشگران به تصویر میکشد و به همین دلیل از جاذبههای اصلی این منطقه به شمار می آید. یکی از زیباییهای ساحل بریس، پدیده «موج فشان» در این منطقه است. موج فشان به پدیده ای گفته میشود که موج دریا با فشار از میان صخرههای ساحلی به بالا میپاشد و منظره تماشایی را رقم میزند. به دلیل فرسایش زیاد صخره ها و تشکیل صخرههای توخالی و پر از شکاف در این ساحل چشم نواز؛ این مکان به محل مناسبی برای خلق عکسهای هنری تبدیل شده است. تماشای طلوع و غروب خورشید از بالای صخره بریس خاطرات فراموش نشدنی را در ذهن شما ثبت میکند. ساحل بریس با وجود نزدیکی به منطقه آزاد چابهار بخشی از منطقه آزاد محسوب نمیشود و همین امر باعث شده است تا رسیدگی زیادی به آن نشود. پس حتی برای اقامتی کوتاه در این صخرههای بکر ساحلی، تمام وسایل مورد نیاز را با خود ببرید، زیرا امکانات زیادی در این منطقه وجود ندارد.