موزه مرکزی آستان قدس رضوی
موزه مرکزی آستان قدس رضوی که در سایه حرم مطهر امام هشتم و در صحن کوثر آن واقع شده، از مشهورترین موزه های مشهد است. گواه آن نیز یک میلیون بازدید کننده ای است که هر ساله از آن دیدن می کنند تا به تماشای هدایایی بپردازند که به این حرم تقدیم شده است. موزه آستان قدس در سال 1387 شروع به کار کرده و در یازده بخش آن، اشیای متفاوتی به نمایش درآمده است.
در موزه آستان قدس شما می توانید نفیس ترین ها را ببینید؛ از گنجینه تمبر و اسکناس، سکه و مدال و هنرهای تجسمی گرفته تا گنجینه تاریخ مشهد، گنجینه صدف، حلزون و نرم تنان دریایی، گنجینه نجوم و ساعت و بالاخره گنجینه سلاح و ظروف. اما نمی توان انکار کرد که خیره کننده ترین بخش موزه آستان قدس، موزه گنجینه قرآن آن است که چند جلدی قران نفیس را در خود جای داده است.
اگر مشتاق دیدن این موزه زیبا هستید، باید بدانید که موزه از 8 صبح تا 8 و 45 دقیقه عصر شنبه تا پنج شنبه و 8 صبح تا 12 ظهر جمعه به روی بازدیدکنندگان باز است. ضمن اینکه موزه پارکینگ هم دارد و لازم نیست نگرانی بابت جای پارک خود داشته باشید.
موزه مردم شناسی رباط ویرانی
اگر دوست دارید سفری به دل صنایع دستی خراسانیها داشته باشید و با مشاغل و حرفه های آن از گذشته تا امروز آشنا شوید، پیشنهاد ما به شما موزه مردم شناسی رباط ویرانی است. در مورد این موزه باید به شما بگوییم که قدمت بنایش به دوره تیموریان باز می گردد و در 10 کیلومتری جاده مشهد به شاندیز و روستایی به نام ویرانی واقع شده است. می شود گفت که حتی شکل و شمایل موزه هم در نوع خود منحصر به فرد است: یک ساختمان مستطیل شکل با 9 غرفه و طاق های جناغی که هشت غرفه اش به شکل قرینه و یکی هم در انتهای بنا جا خوش کرده است. از نمای زیبای ساختمان که دل کندید، به غرفه های مختلف سر بزنید تا ببینید خراسانیها در گذشته چگونه امرار معاش می کرده اند.
در غرفه عطاری و گیاهان دارویی هر چند مجسمه هایی بی جان از استادان عطاری مشهد در حال داد و ستد انواع گیاهان دارویی و عرقیات به نمایش درآمده، اما فضای غرفه و چیدمان آن شما را به روزهای گذشته می برد. غرفه دیگر به آهنگران اختصاص یافته و در آن هر آنچه که به کار آهنگرها می آمده از انواع تیشه، کلنگ، بیل، زنجیر، خیش تا چهار شاخ، انبر، قیچی، چکش و ابزار مشابه به نمایش درآمده است. اما گشت تان را همینجا تمام نکنید. در غرفه های حصیر و جاروبافی، فرش بافی و رنگرزی، زین و گاری سازی، فیروزه و هرکاره تراشی، پوستین و لحاف دوزی، کفاشی و چارق دوزی و مسگری و رویگری چیزهای هیجان انگیزی برای دیدن هست که ارزش وقت گذاشتن دارد.
موزه فردوسی و شاهنامه
مگر می شود به مشهد سفر کرد و از آرامگاه سراینده شاهنامه دیدن نکرد؟ آن هم وقتی درست در محوطه آرامگاه موزه ای قرار گرفته که یک کلکسیون کامل از هر آنچه که به شاهنامه و فردوسی مربوط می شود را در خود جای داده است. پس اگر سری به توس زدید، از این موزه هم دیدن کنید که 50 سال قدمت دارد و در چهار بخش پذیرای شماست:
در بخش اول آثاری به نمایش درآمده که در دشت توس کشف شده و به دوره اسلام و قبل از آن تعلق دارند؛ از طلا و نقره گرفته تا قطعات سفالی. در بخش دوم همه ادواتی را که در شاهنامه به خلق فضای حماسی و پهلوانی کمک کرده اند می بینید؛ مثل انواع لوازم سوارکاری، سپر، گرز، تیر و کمان، ادوات موسیقی و رزمی. بخش سوم آثار خلق شده در دوران فردوسی مانند ظروف سفالی و مفرغی را در معرض دید شما می گذارد و در بخش آخر هم اشیای اهدایی مانند انواع تابلو های نقاشی از سیمای فردوسی، آثار نقاشی استاد علی رخساز از روایات شاهنامه، فرش، قالیچه، شاهنامه چاپ فلورانس، شاهنامه 73 کیلوگرمی اهدایی موسسه امیر کبیر و چیزهایی از این دست.
برای دیدار از موزه فردوسی باید به مشهد، کیلومتر ۲۰ آزاد راه کنار گذر شمالی،شهر توس، باغ مصفا بروید. البته این موزه در شش ماهه اول سال از 7:30 تا 20:00 و در نیمه دوم سال از 7:30 تا 17 همه روزه به جز روزهای تعطیل پذیرای شما خواهد بود.
برای خرید بلیط هواپیما مشهد تهران کلیک کنید. |
موزه مردم شناسی حمام مهدی قلی بیک
حالا بیایید سراغ موزه ای برویم که البته برای گذشتگان حمام بوده و برای امروزی ها، موزه شده است. حمام مهدی قلی بیک در حرم امام رضا و درست کنار خروجی ضلع غربی صحن جامع قرار گرفته و یادگار دوران صفویه است. خیلی بیشتر از آنچه که از یک حمام قدیمی انتظار می رود را می توانید اینجا بر روی دیوارها و حتی سقف بنا ببینید. روی دیوارها و سقف این حمام تا چشم کار می کند، نقاشی های رنگین از آدم هایی که بر اتوموبیل، دوچرخه یا درشکه سوارند، می بینید.
از نقاشی های خارق العاده و معماری منحصر به فرد این حمام که چشم برداشتید، از بخش های مختلف آن دیدن کنید؛ مثلا از هشتی ورودی به سربینه یا همان رختکن بروید و بعد در میاندر (فضای ارتباطی بین دو فضای گرمخانه و سربینه)، خزینه و فضای گربه رو، تون (گلخن)، نظافت خانه، و چالحوض (استخر آب سرد) به گشت و گذار بپردازید. فراموش نکنید به هشتی که رسیدید نقاشی های روی دیوارها را خوب تماشا کنید؛ اینجا داستان رستم و سهراب هم تصویر سازی شده است. موزه حمام مهدی قلی بیک از شنبه تا چهارشنبه ساعت 8 تا 12:30 بعد ظهر، پنج شنبه ها 8 تا 11:30 و جمعه ها 8 تا 12 ظهر باز است.
برای خرید بلیط اتوبوس تهران مشهد
کلیک کنید.
|
موزه آرامگاه نادری
خراسان سرزمین نادر شاه افشار است و ردپای او را هنوز می توان در مشهد دید. در بلوار شیرازی، ضلع شمال غربی چهار راه شهدای مشهد، باغ موزه نادری در 14 هزار و 400 متر زمین در محوطه آرامگام شاهِ فاتح هند قرار گرفته است. اگر به تاریخ علاقه مند هستید، به شما پیشنهاد می کنیم حتما در سفرتان به مشهد به این موزه سر بزنید. چه چیزهایی را قرار است در این موزه ببینید؟ نخست مجسمه مفرغی نادر سوار بر اسب به ارتفاع 6 ونیم متر و سه سرباز سوار که در کنار آن ایستاده اند، توجه شما را به خود جلب می کند. علاوه بر این شما می توانید ادوات جنگی و سوارکاری از دوره های مختلف تاریخی را هم در موزه ببینید و افتخارات، فتوحات و دستاوردهای نادرشاه را خود به چشم مشاهده کنید.
باغ موزه نادری همچنین اشیای گرانبها و ارزشمندی را در خود جای داده که مهم ترین آنها شمشیر طلاکوب نادر شاه است که روز تاج گذاری اش در دشت مغان به او اهدا شد. سلاح ها، لباس ها و کلاه های جنگی نادر شاه را هم می توانید در موزه نادری ببینید. باید بدانید که موزه در شش ماهه اول سال از ساعت 7:30 تا 20 و نیمه دوم سال از 7:30 تا 17 باز است.
موزه بزرگ خراسان
بزرگ ترین موزه خاورمیانه می تواند بهترین گزینه برای یک سفر تاریخی باشد. در مجاورت پارک کوهسنگی موزه بزرگ خراسان قرار دارد که 18 هزار متر مربع مساحت و 12 طبقه دارد و از بخش های مختلفی تشکیل شده است. مثلا ابزار سنگی، اشیای سفالی و شیشه ای، نسخه های خطی و چرمی که به روزهای پیش از اسلام و بعضی هم به روزهای معاصر باز می گردد، در موزه به چشم می خورد. داستان اما به همینجا ختم نمی شود. کتابخانه، قسمت ویژه کیهان شناسی، کارگاه مرمت اشیای تاریخی، سالن اجتماعات و حتی آزمایشگاه هم در موزه بزرگ خراسان دیده می شود. تصور کنید سفال، ابزار سنگی و پیکرک های مربوط به دوران هخامنشی، سلوکی، اشکانی و ساسانی یا حتی قاجار را از نزدیک ببینید و سفری به گذشته داشته باشید. لذت بخش نیست؟ لازم به ذکر است که موزه بزرگ خراسان هر روز از 8 صبح تا 5 عصر باز است.