منو قاصدک24 جستجو
منوی موبایل قاصدک24
منوی جستجو
مجله قاصدک۲۴ > راهنمای سفر >

اتوپایلوت چیست و چگونه کار می‌کند؟

اتوپایلوت چیست و چگونه کار میکند؟

دسته بندی:

راهنمای سفر

تاریخ انتشار: دوشنبه ۱۴ آبان ۱۴۰۳
تاریخ بروزرسانی: چهارشنبه ۲۵ تیر ۱۴۰۴

1960

تعداد بازدیدها

0

تعداد کامنت ها

اتوپایلوت چیست و چگونه کار می‌کند؟

بسیاری از مسافران خلبان را نقش اصلی سفر هوایی می‌دانند، اما در واقع بخش بزرگی از پروازهای امروزی به صورت خودکار و بدون دخالت مستقیم خلبان انجام می‌شود. این موضوع ممکن است در ابتدا برای برخی دلهره‌آور باشد، اما با توجه به اینکه خطای انسانی رایج‌ترین علت سقوط هواپیماها است، اهمیت و کارایی اتوپایلوت بیش از پیش آشکار می‌شود. در ادامه بیشتر با این واژه آشنا خواهید شد.

خلبان خودکار چیست؟

همان‌طور که می‌دانید، هر وسیله پرنده باید در تمامی شرایط و حالت‌های پروازی، قابل کنترل، پایدار و متعادل باشد. به همین دلیل، سامانه‌ای طراحی شده که پس از تیک‌آف هدایت هواپیما را به صورت خودکار بر عهده می‌گیرد و این وظیفه را بدون دخالت مستقیم انسان انجام می‌دهد.

اتوپایلوت یک سیستم مکانیکی، الکترونیکی یا هیدرولیکی است که علاوه بر هواپیما، در چرخ‌دنده‌ها و پروانه‌های هم‌محور قایق‌ها، موشک‌های هوافضا و پهپادهای نظامی نیز کاربرد دارد. در هواپیماهای مدرن، این سیستم با نام (George) شناخته می‌شود و نقش مهمی در تسهیل و ایمنی پرواز ایفا می‌کند.

اتفاقات درون کابین خلبان

پیشنهاد خواندنی:  همه اتفاقات درون کابین خلبان از لحظه پرواز تا فرود

خلبان خودکار چگونه کار می‌کند؟

اهمیت سیستم اتوپایلوت به قدری بالاست که امروزه تقریبا هیچ هواپیمای مسافربری بدون آن پرواز نمی‌کند. تنها برخی هواپیماهای کوچک و قدیمی با ظرفیت کمتر از ۲۰ نفر از این قاعده مستثنا هستند. طبق مقررات بین‌المللی، نصب و استفاده از اتوپایلوت برای همه هواپیماهای بالای ۲۰ نفر الزامی است.

طبق مقررات بین‌المللی، نصب و استفاده از اتوپایلوت برای همه هواپیماهای بالای ۲۰ نفر الزامی است.

خلبان خودکار با دریافت داده‌هایی از سنسورهای سرعت، ارتفاع و شرایط جوی، قادر است بیشتر وظایف خلبان را انجام دهد. پیش از پرواز، خلبان اطلاعات مسیر و مقصد را به سیستم وارد می‌کند تا پس از تیک‌آف، اتوپایلوت کنترل پرواز را تا زمان فرود در دست بگیرد. در مدل‌های پیشرفته‌تر، حتی مراحل تاکسی و تیک‌آف نیز به صورت خودکار انجام می‌شود.

انواع سیستم‌های خلبان خودکار بر اساس کنترل محورهای پروازی

در حالت کلی در هواپیماهای کوچک، 3 سطح متفاوت برای کنترل و بهره‌گیری از سیستم کنترل خودکار پرواز به شرح زیر وجود دارد.

  1. خلبان اتوماتیک تک محور (Single Axial): این سیستم هواپیما را حول محور طولی و با استفاده از ایلرون‌ها کنترل می‌کند از این رو به تنظیم‌کننده بال نیز معروف است.
  2. خلبان اتوماتیک دو محور (Two Axial): این سیستم هواپیما را حول محورهای طولی و عرضی کنترل می‌کند از این رو قابلیت دفع و مقابله با لرزش‌های طولی وارده به هواپیما را نیز دارد. سیستم دو محوره هم‌چنین جهت هدایت و پرواز دقیق می‌تواند با استفاده از رادیوهای کمک ناوبری، پروازی ایمن و آسوده را برای سرنشینان خود به ارمغان بیاورد.
  3. خلبان اتوماتیک سه محور (Three Axial): این سیستم هواپیما را حول محورهای طولی، عرضی و عمودی کنترل و هدایت می‌کند به همین جهت اغلب هواپیماهای کوچک قابلیت نصب و تطابق با این سیستم را ندارند. بیشتر هواپیماهای مدرن امروزی به سیستم اتوپایلوت سه محوره مجهزند و در تمامی مراحل تاکسی، تیک‌آف، صعود، سیر، نزول و تقرب از خلبان خودکار بهره می‌گیرند.
هر آنچه باید در مورد جعبه سیاه بدانید

پیشنهاد خواندنی:   جعبه سیاه هواپیما چیست و چرا اهمیت دارد؟

اولین سامانه اتوپایلوت

در ابتدای توسعه صنعت هوانوردی، حفظ ایمنی پرواز نیازمند دقت و تمرکز دائمی خلبانان بود؛ مسئله‌ای که در پروازهای طولانی باعث خستگی شدید آن‌ها می‌شد. برای کاهش این فشار، سیستمی طراحی شد تا بخشی از وظایف خلبان را به‌صورت خودکار انجام دهد.

اولین سامانه اتوپایلوت در سال 1912 توسط شرکت Sperry معرفی شد. این سامانه می‌توانست هواپیما را در مسیر مستقیم و ارتفاع ثابت، طبق جهت‌گیری قطب‌نما هدایت کند و حتی توانایی اجرای خودکار عملیات تیک‌آف و لندینگ را داشت. این نوآوری توجه ارتش فرانسه را نیز به خود جلب کرد.

انواع سیستم کنترل پرواز طولی

از جمله مهم‌ترین سامانه‌های کنترل خودکار پرواز در محور طولی موارد زیر هستند؛

  • نگه‌دارنده زاویه دماغه
  • نگه‌دارنده ارتفاع بر اساس فشار بارومتریک
  • نگه‌دارنده سرعت پروازی
  • سامانه مانور پیچ (Pitch)
  • کنترل خودکار توان موتور (Auto Thrust)
  • دنبال‌کننده زاویه گلاید در فرود خودکار

این سامانه‌ها نقش مهمی در حفظ پایداری و هدایت دقیق هواپیما در راستای طولی دارند.

انواع سیستم‌های کنترل پرواز در محور عرضی

از جمله مهم‌ترین سامانه‌های کنترل خودکار پرواز در محور عرضی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد؛

  • میراگر یاو
  • نگه‌دارنده زاویه رول
  • نگه‌دارنده جهت مسیر
  • سامانه دور موزون
  • دنبال‌کننده راستای موج رادیویی فرکانس بالا (VOR)
  • سیستم فرود خودکار

این سامانه‌ها هر یک نقش مؤثری در حفظ تعادل و جهت‌یابی هواپیما در محور عرضی ایفا می‌کنند.

انواع سیستم کنترل پرواز عرضی
انواع سیستم کنترل پرواز عرضی

جزئیات سیستم کامپیوتری اتوپایلوت

سیستم کامپیوتری اتوپایلوت یکی از پیچیده‌ترین و پیشرفته‌ترین فناوری‌های صنعت هوانوردی است که با هدف هدایت خودکار هواپیما طراحی شده است. این سیستم شامل سخت‌افزارهای ویژه‌ای است که در ادامه به آن‌ها اشاره شده است.

  • سخت‌افزارهای پیشرفته و مقاوم: اتوپایلوت‌ها از پردازنده‌های حساس و مقاوم در برابر تشعشعات استفاده می‌کنند تا در شرایط سخت پروازی عملکرد پایدار داشته باشند. به عنوان مثال، خلبان خودکار مدل AFDS-770 ساخت شرکت Rockwell Collins که در هواپیماهای Boeing 777 استفاده می‌شود، مجهز به میکروپردازنده‌های فوق‌حساس FCP-2002 است که در برابر تشعشعات مقاوم‌سازی شده‌اند.
  • آزمایش‌ها و تست‌های فنی دقیق: قبل از نصب، تمام قطعات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری تحت آزمایش‌های فنی سخت‌گیرانه قرار می‌گیرند تا از عملکرد صحیح و ایمنی کامل اطمینان حاصل شود.
  • معماری چندکامپیوتری برای افزایش ایمنی: پردازش‌های حیاتی بین چند کامپیوتر تقسیم می‌شود تا در صورت خرابی یکی، سیستم بدون وقفه به کار خود ادامه دهد و ایمنی حفظ شود.
  • برنامه‌نویسی چندزبانه برای کاهش خطا: نرم‌افزارهای اتوپایلوت با زبان‌های مختلف نوشته شده‌اند تا خطاهای احتمالی سریع‌تر شناسایی و رفع شوند، که باعث افزایش دقت و ایمنی می‌شود.
  • ضریب اطمینان و کارایی بالا: اتوپایلوت‌های مدرن قابلیت هدایت دقیق هواپیما در شرایط عادی و اضطراری را دارند و به‌عنوان بهترین گزینه هدایت خودکار شناخته می‌شوند.
  • قابلیت تصحیح و غیرفعال‌سازی توسط خلبان: خلبان همیشه امکان دارد سیستم را به صورت دستی تصحیح یا غیرفعال کند تا در مواقع ضروری کنترل کامل بر هواپیما داشته باشد.
خوابیدن در هواپیما

پیشنهاد خواندنی:  چگونه در هواپیما راحت بخوابیم؟

خلبانان در چه زمانی سیستم اتوپایلوت را غیرفعال می‌کنند؟

تمامی سیستم‌های کنترل خودکار پرواز به گونه‌ای طراحی شده‌اند که در هر لحظه توسط خلبان قابل اصلاح یا غیرفعال‌سازی باشند. به همین دلیل، خلبانان باید همواره آماده باشند تا در شرایط ضروری، کنترل دستی هواپیما را بر عهده بگیرند. هرچند زمان مشخصی برای خاموش کردن اتوپایلوت وجود ندارد، اما تا پیش از رسیدن به ارتفاع ۸۰ پایی، خلبان می‌تواند برای رفع مشکل احتمالی سیستم را غیرفعال کند.

خلبان همواره آماده است تا در صورت نیاز، با غیرفعال کردن سیستم خودکار، کنترل دستی پرواز را در دست بگیرد.

به عنوان یک مسافر، معمولاً می‌توان زمان غیرفعال‌شدن اتوپایلوت را احساس کرد؛ زیرا سیستم‌های رایانه‌ای هواپیما دقیق‌تر و نرم‌تر از کنترل دستی عمل می‌کنند. هنگام مداخله خلبان، نوسانات و چاله‌های هوایی بیشتر حس می‌شود که نشان‌دهنده هدایت دستی هواپیماست.

خلبانان در چه زمانی سیستم اتوپایلوت را غیرفعال می کنند؟
خلبانان در چه زمانی سیستم اتوپایلوت را غیرفعال می کنند؟

تفاوت سیستم اتوپایلوت و سیستم‌های افزاینده پایداری در چیست؟

در واقع تفاوت کاملاً روشن است؛ سیستم‌های (stabilizer) تنها نقش پایدارکننده دارند، یعنی می‌توانند وسیله پرنده را در یک وضعیت مشخص و از پیش تعیین‌شده نگه دارند، اما قادر به هدایت هدفمند آن از نقطه‌ای به نقطه دیگر نیستند. این سیستم‌ها نقش دستیاری برای خلبان را دارند و نمی‌توانند جای او را به طور کامل بگیرند.

جمع‌بندی

سیستم‌های کنترل پرواز خودکار با بهره‌گیری از اجزایی مانند سطوح کنترلی، حسگرها و رایانه‌های پروازی، وظیفه حفظ پایداری و هدایت هواپیما را به‌صورت خودکار بر عهده دارند. این سامانه‌ها جایگزین کامل خلبان نمی‌شوند، بلکه با کاهش بار کاری او، امکان تمرکز بر سایر وظایف را فراهم می‌کنند.

در این مقاله تلاش شده است تا تمامی جوانب موضوع با دقت بررسی شود، برای آشنایی بیشتر با این سیستم‌ها می‌توانید به سایت قاصدک 24 (وابسته به شرکت فرش تا عرش قاصدک کارمانیا) مراجعه کرده یا با پشتیبانی ۲۴ ساعته به شماره ۰۲۱۷۵۲۶۹ در تماس باشید.

سوالات متداول درباره سیستم اتوپایلوت چیست؟

سیستم اتوپایلوت چیست؟

به طور کلی می‌توان گفت سیستم‌های کنترل پرواز خودکار، سامانه‌هایی شامل سطوح کنترل پرواز نظیر ایلرون‌ها، اولویتور و مکانیزم‌های مرتبط با آن، سنسورهایی چون ژیروسکوپ و کامپیوترهای پروازی هستند که جهت کنترل مسیر پرواز، ضمانت پایداری هواپیما و... به صورت خودکار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تفاوت سیستم اتوپایلوت و سیستم‌های افزاینده پایداری در چیست؟

سیستم پایلوت توانایی آن را دارند که جسم پرنده را تنها به یک وضعیت از پیش تعیین شده در آورند، ولی سیستم‌های افزاینده پایداری نوعی کمک خلبان هستند و می‌توانند هواپیما را به صورت هدفمند و مشخص از مکانی به مکان دیگر هدایت کنند.

یک مسافر چگونه متوجه می‌شود که خلبان سیستم اتوپایلوت را غیرفعال نموده است؟

سیستم‌های کامپیوتری هواپیما قاعدتاً سریع‌تر و کارآمدتر از انسان‌ها عمل می‌کنند و سرنشینان به هنگام کنترل و هدایت دستی هواپیما، متوجه دست‌اندازها و چاله‌های هوایی بیشتری می‌شوند.

در هواپیماهای کوچک چند سطح برای کنترل و بهره‌گیری از سیستم کنترل خودکار پرواز وجود دارد؟

خلبان اتوماتیک تک محور ،خلبان اتوماتیک دو محور ، خلبان اتوماتیک سه محور

مهم‌ترین سیستم‌های کنترل خودکار پرواز در محور طولی کدامند؟

نگه دارنده زاویه، نگه دارنده ارتفاع بارومتریک، نگه دارنده سرعت، سیستم مانور pitch، کنترل thrust خودکار و دنبال‌کننده زاویه گلاید در هنگام فرود خودکار

نویسنده

مرضیه محمدی

نویسنده

من مرضیه محمدی هستم. برام سفر کردن همچون گنجینه ای بی پایان از ماجراجویی هاست. هربار که فرصت پیش میاد، با شوق و هیجان به دنبال کشف مقاصد جدیدی می روم. نوشتن برام یک راه به اشتراک گذاشتن تجربیاتم از این سفرها است. امیدوارم با خوندن مطالبم، همراه من در این سفرها شوید و از دیدن و کشف دنیا لذت ببرید!

464

تعداد مقاله ها

0

تعداد کامنت ها

مطالب مرتبط

چطور بدون دردسر با حیوانات خانگی سفر کنیم؟

حمل حیوانات خانگی با اتوبوس و قطار در ایران ممنوع است، اگرچه ممکن است در شرایط خاص با اتوبوس و با موافقت راننده در قسمت بار امکان‌پذیر باشد. حمل هوایی حیوانات خانگی با رعایت قوانین خاص ایرلاین‌ها با قفس مخصوص در قسمت بار هواپیما امکان‌پذیر است.

آیکن تقویم

انتشار: یکشنبه ۳۱ فروردین ۱۴۰۴

چگونه در هواپیما راحت بخوابیم؟

چگونه در هواپیما راحت بخوابیم؟ اگر شما هم از آن دسته افرادی هستید که همیشه در هواپیما برای لحظه‌ای چشم بر هم گذاشتن در تقلا هستید، باید بدانید که تنها نیستید. اما این را هم از یاد نبرید که انتخاب صندلی درست، همراه آوردن ابزار مناسب و ایجاد چند تغییر کوچک در عادت‌های پروازی می‌تواند […]

آیکن تقویم

انتشار: یکشنبه ۲۶ اسفند ۱۴۰۳

 جعبه سیاه هواپیما چیست و چرا اهمیت دارد؟

چقدر درباره جعبه سیاه هواپیما می‌دانید؟ شنیدن خبر سقوط هواپیما برای مردم عادی فقط یک معنا دارد و آن پایان زندگی مسافران است. اما برای شرکت‌های هوایی و محققان این پایان ماجرا نیست. آنها تا پیدا شدن جعبه سیاه هواپیما منتظر می‌مانند تا بدانند که علت سقوط چه بوده است. دانستن علت سقوط هواپیما هم […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳

ایمن ترین شرکت های هوایی دنیا

اگرچه سقوط هواپیما در روزگار مدرن ممکن است یک اتفاق عجیب به نظر برسد، اما انکار این واقعیت که برخی از شرکت‌های هوایی از بقیه ایمن‌تر هستند، غیر ممکن می‌نماید. شاهد این مدعا نیز لیست سیاهی است که اتحادیه اروپا از شرکت‌های هوایی گردآورده که مجاز به پرواز بر فراز آسمان اروپا نیستند. اما نگاه […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۰۱ اسفند ۱۴۰۳

شرکت های هوایی در قبال افراد دارای اضافه وزن چه سیاست هایی دارند؟

ایرلاین‌ها در قبال افراد دارای اضافه وزن چه سیاست‌هایی دارند؟ حقوق مسافران در پروازها، از جمله مواردی است که باید از آنها آگاهی داشته باشید تا در صورت تخطی ایرلاین‌ها بتوانید از حق طبیعی خود دفاع کنید. شرکت‌های هواپیمایی برای مسافران خاص خود که شامل کودکان، بیماران و افراد باردار می‌شوند، محدودیت‌هایی را در نظر […]

آیکن تقویم

انتشار: شنبه ۲۰ بهمن ۱۴۰۳

ساعات سرو میان وعده‌ها و غذا در پرواز بر اساس زمان حرکت

از آنجایی که رفاه و آسایش مسافران در پرواز، یکی از شاخصه های بنیادین صنعت هوایی محسوب می شود، نحوه ارائه و ساعات سرو سرویس های پذیرایی در طول سفر نیز در این میان، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به همین منظور ارائه خدمات و سرویس های پروازی به مسافران در شرکتهای هواپیمایی به […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

قوانین بردن مواد غذایی در هواپیما

در برخی مواقع ممکن است هنگام سفر به مقصد خود، برای اینکه در طول پرواز سرگرم شوید، مقداری تنقلات سفر را در ساک دستی خود قرار دهید. همینطور ممکن است هنگام بازگشت به خانه، چمدان خود را پر از خوراکی‌های خوشمزه کرده باشید اما در گیت امنیتی دچار مشکل شوید. حتما می‌پرسید چطور چنین چیزی ممکن است؟ […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

خدمات cip فرودگاه چیست؟

سفرهای هوایی همواره نیازمند برخی از اقدامات و چالش‌ها همچون چک این و دریافت کارت پرواز، حمل و نقل تا هتل، بازرسی‌های لازم، تحویل چمدان، توقف طولانی در سالن‌های انتظار و... هستند. حال تصور کنید بتوانید به آسانی این مراحل را پشت سر بگذارید و انجام این امور را به اشخاص دیگری بسپارید. البته این […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

آشنایی کامل با کمربند ایمنی هواپیما

 برای اینکه بعد از خرید بلیط هواپیما، قطار و ... پروسه سفر در وسایل نقلیه عمومی با ایمنی بیشتری به انجام رسد در تمامی این وسیله‌ها اعم از هواپیما، قطار، اتوبوس و حتی خودروهای شخصی، تجهیزاتی تعبیه شده است. یکی از این تجهیزات که در همه وسایل نقلیه عمومی به کار گرفته شده و تقریباً شکلی […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۴۰۳

داروهای ممنوع در هواپیما کدامند؟

سفر در هنگام بیماری علاوه‌بر اینکه سختی‌ها و مشقت‌های خاص خود را دارد؛ از جهت حمل دارو در هواپیما نیز می‌تواند دردسرهایی را ایجاد کند. به عنوان مثال بسیاری از کشورهای دنیا، قوانین سختگیرانه‌ای در خصوص حمل دارو دارند و به مسافران اجازه نمی‌دهند هر دارویی را با خود آورده یا آن را به کشورشان […]

آیکن تقویم

انتشار: چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳

نظرات کاربران

هیچ نظری ثبت نشده است.

ثبت نظر