سفرهای هوایی یکی از رایجترین شیوههای مسافرت شناخته میشوند که در زمان بسیار کمتری نسبت به سایر وسایل نقلیه شما را به مقصد میرسانند. پس اگر قصد دارید سفر لذتبخش و بدون دردسری را با هواپیما تجربه کنید؛ باید از اصطلاحات فرودگاهی مطلع باشید. این عبارات پرکاربرد را که برخی از آنها انگلیسی هستند؛ حتما هنگام رسیدن به فرودگاه و سوار شدن در هواپیما خواهید شنید. بنابراین اگر نمیخواهید گیج شوید و سفر بدون دغدغهای را تجربه کنید؛ با قاصدک 24 برای آشنایی با اصطلاحات فرودگاهی، اصطلاحات باند فرودگاه و... در ادامهی مطلب همراه شوید.
جدیدترین اصطلاحات فرودگاهی پرکاربرد
همانطور که میدانید هرروزه بسیاری از عرصهها دسخوش تغییر و تحول میشوند و این موضوع در صنعت گردشگری و اصطلاحات رایج سفر نیز صدق میکند. لذا ممکن است عباراتی که در گذشته پرکاربرد بوده امروزه دیگر جایگاهی میان افراد نداشته باشد و کلمات جدیدتری معادل آنها شوند. به همین علت تصمیم گرفتهایم در ادامه به سراغ اصطلاحات فرودگاهی جدید همراه با ترجمه انگلیسی آنها برویم و اشارهای به اصطلاحات باند فرودگاه و
مخفف اصطلاحات هواپیمایی داشته باشیم.
ایرلاین، از اصطلاحات پرکاربرد فرودگاه
ایرلاین (Airline) یکی دیگر از اصطلاحات فرودگاهی بوده که به معنای شرکت هواپیمایی است. این شرکتها مالک هواپیما هستند و مسافران را در مقاصد داخلی یا خارجی جابهجا میکنند. از بهترین ایرلاینهای داخلی و خارجی میتوانیم به ماهان ایر، کیش ایر، قطر ایرویز، ترکیش ایر و... اشاره کنیم.
فلایت (flight)
فلایت به معنای پرواز هواپیما از مبدا به مقصد موردنظر است که اگر مسافت طولانی باشد به آن لانگ هال فلایت (Long-haul flight) نیز گفته میشود. هر پرواز شماره مخصوص به خود را داشته و با آن شناخته میشود. این شماره در کارت پرواز شما ثبت خواهد شد.
ترمینال (terminal)
از معروف ترین
اصطلاحات فرودگاهی که در سفرهای هوایی بسیار استفاده میشوند؛ میتوانیم به ترمینال اشاره کنیم. این اصطلاح به ساختمانی مربوط میشود که مسافران از آن وارد هواپیما یا خارج میشوند. برخی فرودگاهها ممکن است دارای یک ترمینال و برخی دیگر مانند فرودگاه مهرآباد دارای چندین ترمینال هستند که برای مقاصد داخلی و خارجی تفکیک شدهاند.
گیت (Gate)
گیت را نیز میتوان از اصطلاحات پرکاربرد فرودگاه دانست که به معنای دروازه ورودی مسافران به داخل هواپیما است. در هر فرودگاه چندین گیت وجود دارد و هرکدام از آنها دارای شماره متفاوتی هستند. بنابراین توصیه میکنیم پس از زمانی که کارت پرواز خود را دریافت کردید؛ حتما شماره گیت را روی آن پیدا کرده و از آن برای سوار شدن به هواپیما عبور کنید.
معنی چک این در فرودگاه
چک این در فرودگاه (Airport check in) را میتوان از رایجترین اصطلاحات فرودگاهی دانست که حتما زمان سفر خواهید شنید. این عبارت به فرایندهای لازم برای دریافت کارت پرواز و سوار شدن به هواپیما دلالت دارد که در زیر مراحل آن را مشاهده میکنید:
- یافتن ایرلاین موردنظر در سالن فرودگاه
- مراجعه به کانتر یا پیشخوان مربوطه برای تحویل چمدان
- ارائه مدارک شناسایی و دریافت کارت پرواز
پس از انجام این دو مرحله، میتوانیم بگوییم چک-این بلیط هواپیمای شما با موفقیت انجام شده است. توصیه میکنیم حتما 1 ساعت قبل از زمان حرکت هواپیما در فرودگاه حضور داشته باشید؛ چرا که ممکن است در دقایق پایانی، پیشخوان مربوطه چگ این بلیط هواپیما را تایید نکند و نتوانید داخل هواپیما شوید.
*توجه کنید کانترها به مراکز مشخص شدهای گفته میشوند که در سالن چک-این قرار داشته و مسئول دریافت مدارک و بارهای شما هستند.
لندینگ، اصطلاح فرود هواپیما
لندینگ و تیک آف از کاربردی ترین اصطلاحات فرودگاهی هستند که لندینگ به معنای فرود هواپیما و تیک آف به معنای برخواستن هواپیما از باند فرودگاه است. توصیه میکنیم در این دو زمان حساس به علت لرزش زیاد یا وقوع اتفاقات غیرمنتظره از صندلیهای خود بلند نشوید و تا حد امکان از سرویس بهداشتی استفاده نکنید.
معنی boarding در فرودگاه
بُردینگ (boarding) یکی از پرکاربردترین اصطلاحات فرودگاهی شناخته میشود که به معنی سوار شدن مسافران داخل هواپیما است. به عبارتی دیگر هواپیما در حال بردینگ است. مشتقات دیگری نیز از این اصطلاح فرودگاهی وجود دارند که در زیر مشاهده میکنید:
- معنی Boarding pass: زمانی که چمدانها را تحویل کانتر دادید و از آن رد شدید؛ کارتی برای شما صادر میشود که در آن مشخصات صندلی، شماره گیت و پرواز و سایر اطلاعات مهم در آن درج شده است. خوب است بدانید بردینگ پس در فرودگاه میتواند به نوعی معادل زمان گرفتن کارت پرواز به فارسی باشد.
- معنی Boarding time: زمانی که به مسافران اجازه ورود به هواپیما داده میشود.

معنی customs در فرودگاه
از دیگر اصطلاحات انگلیسی فرودگاه میتوانیم به کاستمز (customs) اشاره کنیم. این اصطلاح در حقیقت به گمرک فرودگاه دلالت دارد. زمانی که شما قصد ورود به کشور مقصد را دارید؛ میبایست از بخش customs عبور کنید. ماموران مربوطه چمدان، بارها و لباسهای شما را چک میکنند تا وسایل غیرقانونی و ممنوعه همراه خود نداشته باشید. برای اطلاع از لیست این وسایل حتما مطلب «اشیا ممنوعه در پرواز خارجی» از وبلاگ قاصدک 24 را مطالعه کنید.
ارایول و دیپارچر
به زمان ورود هواپیما به فرودگاه، اِرایول (Arrival) گفته شده و خروج هواپیما از فرودگاه دیپارچر (Departure) نام دارد. برای درک بهتر ارایول یا پرواز ورودی میتوانیم به آن منطقهای اشاره کنیم که مسافران از هواپیما وارد فرودگاه میشوند و دوستان و آشنایان خود را پشت دیواری شیشهای مشاهده میکنند که برای استقبال آمدهاند. دیپارچر یا پرواز خروجی نیز به آن زمانی دلالت دارد که مسافران در سالن انتظار برای سوارشدن به هواپیما و خروج از فرودگاه هستند. در هر دو زمان میتوانید اطلاعات پروازهای ورودی و خروجی را در تابلوهای فرودگاه مشاهده کنید.
آن تایم و دیلی
آن تایم و دیلی دو مورد دیگر از اصطلاحات پرواز به انگلیسی هستند که در تابلوهای فرودگاه مشاهده خواهید کرد. اگر در مقابل پرواز موردنظر خود، واژهی آن تایم (On time) نمایان شد؛ یعنی هواپیمای شما سر وقت رسیده است و میتوانید سر ساعت مقرر شده به سوی مقصد حرکت کنید. در مقابل اگر با اصطلاح دیلی (Delay) مواجه شدید؛ یعنی هواپیما به دلایل فنی یا آب و هوایی تاخیر داشته و احتمالا بعد از چند دقیقه یا چند ساعت پرواز خواهید کرد.
کنسلِد (Cancelled)
کنسلد در اصطلاحات فرودگاهی همانطور که از نام آن مشخص است؛ به معنای کنسلی یا لغو شدن پرواز است. این اتفاق ناخوشایند ممکن است به دلایل مختلفی روی دهد که هر شرکت هواپیمایی برای جبران آن متفاوت عمل میکند. به عنوان مثال در برخی شرایط امکان دارد به شما اجازه پرواز با هواپیمای بعدی داده شود یا در موارد دیگر هزینهی بلیط را به حساب شما برگردانند.
اکونومی کلس، بیزینس کلس و فرست کلس
در زمان رزرو بلیط هواپیما قطعا با اصطلاحات اکونومی کلاس، بیزینس کلس و فرست کلس روبهرو شدهاید. این عبارات به نوع کلاس پروازی شما اشاره میکنند:
- اکونومی کلس (Economy class) : ارزان ترین و رایج ترین کلاس پروازی میان مسافران که صندلیها و خدمات آن معمولی است.
- بیزینس کلس (Business class) :
امکانات رفاهی و هزینه آن نسبت به اکونومی کلس بیشتر بوده و معمولا مسافرانی که اهداف تجاری دارند آن را خریداری میکنند.
- فرست کلس (First class) :
بهترین و گران ترین نوع کلاس پروازی که از خدمات ویژهتری برخوردار است و صندلیهای آن VIP هستند.
برای آشنایی بیشتر با این عبارات حتما توصیه میکنیم مطلب «انواع کلاس پروازی» را از وبلاگ قاصدک 24 مطالعه کنید.
لی اُور و استاپ اور
برخی مقاصد خارجی مانند ارمنستان و گرجستان هستند که از ایران به آنها پرواز مستقیم یا دایرکت فلایت (Direct Flight) وجود دارد. در این پروازها هیچگونه توقفی صورت نمیگیرد و شما به طور مستقیم به مقصد خواهید رسید. در مقابل برخی کشورها به ویژه مقاصد اروپایی مانند هامبورگ و مسکو هستند که میبایست پس از پیمودن بخشی از مسیر در آنها توقف کنید و سپس با هواپیمای دیگری راهی شوید. اگر این توقف کوتاه مدت (کمتر از 24 ساعت) بود به آن لی اُور میگویند و اگر توقف بلند مدت (بیشتر از 24 ساعت) بود به آن استاپ اُور گفته میشود.
وان وِی (One-way)
یکی دیگر از اصطلاحات پرواز به انگلیسی وان وی است که به بلیطهای یک طرفه دلالت دارد. اگر به صورت جداگانه بلیط هواپیما برگشت را نیز خریداری کردید؛ به آن بلیط ریترن (return ticket) میگویند. همچنین اگر برنامه سفر مشخصی داشتید و بلیط رفت و برگشت (بلیط دو طرفه) را همزمان رزرو کردید؛ به آن (Round-trip ticket) گفته میشود.
لاست اند فاند (lost and found)
اگر چمدان، اشیا و بار خود را گم کردهاید؛ باید به بخش لاست اند فاند فرودگاه مراجعه کنید. همچنین اگر چمدانی پیدا کردید و قصد دارید آن را تحویل پرسنل دهید نیز میبایست تابلوی لاست اند فاند را دنبال کنید تا به مرکز مربوط به گمشدن چمدان در فرودگاه برسید.
دیگر اصطلاحات تخصصی فرودگاهی
- فریت بار (Freight) : به بخشی از فرودگاه میگویند که مسافران بار اضافی خود را تحویل میدهند و هزینهی آن را پرداخت میکنند. بار مجاز در سفرهای خارجی معمولا از 30 تا 50 کیلوگرم است و بستگی به نوع کلاس پروازی شما دارد. ناگفته نماند اصطلاح دیگری به نام فریت بار دانشجویی نیز وجود دارد که برای دانشجویان و افرادی که قصد تحصیل در خارج از کشور را دارند مناسب است.
- بوکینگ (Booking) : بوکینگ یکی از اصطلاحات فرودگاهی انگلیسی است که معنای آن رزرو کردن میباشد. از این عبارت در هنگام خرید بلیطهای مسافرتی یا رزرو هتل استفاده میکنند.
- فرگیل (Fragile) : اگر در بار و چمدان خود وسایل شکستنی دارید یا میخواهید با حساسیت بیشتری توسط ماموران جابهجا شوند؛ حتما برچسب فرگیل بر روی آنها بچسبانید.
- لیکوئیدز (Liquids) : به تمامی مایعات از آب آشامیدنی تا شیشههای عطر لیکوئیدز گفته میشود که برای حمل آن به داخل کابین هواپیما میبایست حداکثر 100 میلی تر باشد.
- بِلت (belt) : به نوار ریل مانندی که چمدان و بارهایتان بر روی آن قرار میگیرد و حرکت میکند؛ بلت یا Conveyor belt میگویند.
یکی دیگر از اصطلاحات فرودگاهی مربوط به جایگاه تشریفات میشود که در ایران برای مهرآباد و امام خمینی وجود دارد. خدمات cip فرودگاه امام و cip فرودگاه مهرآباد با دریافت هزینهای معین برای شما امکانات رفاهیای همچون انجام کلیه تشریفات مسافر از قبیل دریافت کارت پرواز، تحویل جامه دان، پذیرایی در سالن، بازرسی اختصاصی، ترانسفر تا پای پلکان پرواز و .... ارائه میکنند.
مخفف اصطلاحات هواپیمایی
در جدول زیر مخفف اصطلاحات هواپیمایی را مشاهده میکنید که مهمترین آنها آورده شدهاند:
مخفف اصطلاحات هواپیمایی | معنا |
CKIN | چک این در فرودگاه |
NAME | تغییر نام |
NSST | در این صندلی سیگار ممنوع است |
SMST | در این صندلی امکان کشیدن سیگار وجود دارد |
PCTC | تماس اضطراری برای مسافر |
PSPT | شماره پاسپورت |
XBAG | اضافه بار در هواپیما |
BRDG | بردینگ |
CHTR | چارتر |
FLT | پرواز |
STVR | توقف |
XL | لیست انتظار |
HX | کنسل شده |
MOML | غذای مسلمانان (حلال) |
اصطلاحات باند فرودگاه
برخی اصطلاحات باند فرودگاه و نمادهای پرواز وجود دارند که اطلاع از معانی آنها در سفرهای هوایی امری ضروری است. این عبارات را ممکن است از پرسنل، مهمانداران هواپیما یا مسافران بشنوید یا تابلوهای آن را در فرودگاه مشاهده کنید. در زیر به پرکاربردترین اصطلاحات باند فرودگاه و مهمترین کدهای پرواز میپردازیم:
- شماره باند: باند فرودگاهها دارای یک شماره دو رقمی هستند که نمایانگر زاویه باند و انحراف آنها از زمین است.
- منطقه فرود: منطقه فرود به منطقهای گفته میشود که هواپیما در آن میتواند چرخهای خود را باز کرده و فرود بیاید.
- زمان EFC: به زمان تیک آف هواپیما یا همان برخواستن آن از باند گفته میشود که به خدمه پرواز و مسافران اعلام خواهد شد.
- کد Squawks: این کد زمانی استفاده میشود که در پرواز اختلالی به وجود بیاید یا خلبان ارتباط را با برج مراقبت از دست بدهد.
- اتاق آبی: سرویس بهداشتی