هدف ها و تمایلات شما حرف اول را می زنند
بدون شک وقتی قرار است مقصد سفر خود را مشخص کنید، در وهله اول باید ببینید که دلتان چه می خواهد و دوست دارید نتیجه سفرتان چه باشد. بنابراین:
به علایق خود توجه کنید
لیستی از فعالیت هایی که از انجام آنها لذت می برید یا کارهایی که دوست دارید برای اولین بار تجربه کنید را تهیه کنید. اینکه دقیقا می خواهید چه چیزی در مقصد در انتظارتان باشد را بدانید تا دسته بندی گزینه های مورد نظرتان کوچک تر شود. این فعالیت ها می توانند شامل موارد زیر شوند:
- سرگرمی های فیزیکی مانند پیاده روی، شنا یا اسکی،
- فعالیت های فرهنگی مانند بازدید از موزه ها، تئاتر، سینما و نیز صرف یک غذای لذت بخش در رستوران،
- استراحت و ریلکسیشن( فعالیت های ساده ای چون اسپا درمانی و خواندن کتاب در کنار استخر).
نیازهای فعلی خود را هم در نظر بگیرید
حالا که لیستی از فعالیت های مورد علاقه خود را تهیه کرده اید، یک قدم به عقب بازگردید. زندگی و موقعیت کنونی خود را بررسی کنید. از خود سئوال کنید که اگر قرار بود حالا و در همین لحظه سفر کنید، دوست داشتید چه نتیجه ای از سفرتان حاصل شود؟ سپس به لیست بازگردید و فعالیت هایی را که تناسب چندانی با نیازهای فعلی شما ندارند، خط بزنید.
- برای مثال اگر 60 ساعت در هفته کار کرده باشید، اوقات فراغت خود را به تعمیر خانه گذرانده و همزمان نیز برای یک مسابقه ورزشی تمرین کرده باشید؛ به احتمال زیاد به فعالیت های آرامش بخش مانند گشت و گذار در طبیعت یا حتی فعالیت های فرهنگی نیاز خواهید داشت.
- بر عکس مورد بالا اگر از زندگی روزمره تان خسته شده اید، شاید دلتان بخواهد با فعالیت های ماجراجویانه مانند اسکی روی آب یا حتی غواصی زیر آب خود را به چالش بکشید.
بیشتر بخوانید: چگونه در سفر مصرف بنزین را کاهش دهیم؟
روی همسفران خود هم حساب کنید
اگر قرار است کسی در سفر همراه شما باشد؛ اعم از خانواده یا دوستان؛ از آنها بخواهید که لیست فعالیت های مورد علاقه خود را تهیه کنند. سپس لیست های خود را در یک گروه به اشتراک بگذارید. تلاش کنید بفهمید تا هر کسی دوست دارد چه چیزهایی را تجربه کند و روی مقاصدی تمرکز کنید که با رفتن به آن، همه خوشحال می شوند.
- اگر در گروه شما کسانی هستند که علایقشان با دیگران جور در نمی آید، از آنها بخواهید بر اساس لیست خود اولویت بندی کرده تا حداقل برخی از انتظارات شان مرتفع شود. برای مثال اگر اولویت اول آنها پیاده روی است، در حالی که دیگران بیشتر به بازدید از موزه، خرید و تئاتر علاقه مند هستند؛ به شهری بروید که تورهای پیاده روی زیادی در آن برگزار می شود.
- اگر تنها شما و یک همسفر دیگر عازم سفر هستید و لیست هایتان با هم مطابقت ندارد، اجازه دهید این بار یکی از شما در مورد مقصد سفر تصمیم گیری کند و فرد دیگر در مورد سفر بعدی.
در مورد مقاصد سفر تحقیق کنید
از گوگل و بروشورهای چاپی برای پیدا کردن مکان هایی استفاده کنید که تجربه هایی به شما پیشنهاد می دهند که در جستجوی آنها هستید. از وبسایت های توریستی، وبلاگ ها یا راهنماهای سفر کمک بگیرید تا ایده کسب کنید. مثلا جستجوی خود را اینگونه انجام دهید: نام مکان را وارد کنید؛ مثل ایتالیا یا بر اساس علایق مانند 10 مقصد برتر جهان برای صخره نوردی. از دوستان، خانواده یا دیگران بر اساس تجربه های سفرشان نظر بخواهید. با این وجود حواستان به چند نکته باشد:
- منابعی که تلاش می کنند تا چیزی را به شما بفروشند،
- اطلاعات قدیمی که به کار شما نمی آیند،
- نظراتی که مغایر با معیارهای شما برای سفر هستند.
از بررسی وقت و بودجه خود غافل نشوید
بدون شک یکی از معیارهای مهم در انتخاب مقصد سفر، این است که چه زمانی و با چه میزان پول می توانیم راهی سفر شویم. آیا تنها راه برای رسیدن به آن خرید بلیط هواپیما است؟ بلیط قطار یا حتی بلیط اتوبوس چطور؟ بنابراین به شما پیشنهاد می کنیم:
بودجه خود را تعیین کنید
بررسی کنید که دقیقا چه میزان می توانید در سفر خرج کنید. همزمان این موضوع را در نظر بگیرید که چه فعالیت های لاکچری را می توانید یا نمی توانید انجام دهید. با استفاده از این اطلاعات لیست مقاصد مورد علاقه تان را بر اساس هزینه کوچک تر کنید. اگر به دنبال سفر ارزان هستید، مطلب چگونه ارزان و کم هزینه سفر کنیم را بخوانید.
- برای مثال از خود بپرسید که آیا دوست دارید در چادر یا هاستل اقامت کنید یا برای راحتی هر چه بیشتر ترجیح می دهید به رزرو هتل بپردازید.
- همین سئوال را در مورد غذا هم از خود بپرسید. اینکه آیا در رستوران غذا خوردن بخش جدایی ناپذیر از سفر رؤیایی شما است یا برای کاهش هزینه ها به دو وعده غذا در روز هم اکتفا خواهید کرد؟
هزینه های اقامت را بسنجید
در قدم اول لیستی از اقلامی تهیه کنید که انتظار می رود در سفر خریداری کنید. سپس برای هر مقصدی که در ذهن دارید، هزینه های آن اقلام را چک کنید تا مطمئن شوید که از بودجه تان فراتر نمی رود.
- اگر بدون خوردن شکلات صبحانه روزتان شب نمی شود، هزینه آن را به اضافه اقلام خاص دیگری چون بلیط تئاتر یا سینما در بودجه بگنجانید.
- اگر می خواهید عازم یک سفر خارجی شوید، نرخ تبدیل ارز بین پول مبدأ و مقصد را چک کنید.
- بالاخره اینکه ببینید که آیا مقصد سفر شما فصل توریستی دارد که در آن قیمت ها در مقایسه با آف سیزن افزایش پیدا می کنند یا خیر؟
چقدر وقت برای سفر کنار گذاشته اید؟
حالا که بودجه سفرتان مشخص شده، ببینید که برای چه مدت می توانید سفر کنید؟ چند روز را می توانید دور از خانه سپری کنید؟ این عدد به شما کمک خواهد کرد تا راحت تر تصمیم بگیرید که چه نوع فعالیت هایی را می خواهید انجام دهید و چه میزان پول خرج کنید.
- یک سفر کوتاه یک یا دو هفته ای به شما اجازه می دهد تا پول بیشتری برای یک غذا یا اقامت لاکچری صرف کنید،
- سفر طولانی تر یعنی می توانید از جاهای بیشتری دیدن کنید. می توانید برخی از هزینه های لوکس را کم کنید تا بودجه تان را مدیریت کرده باشید. ضمن اینکه با داشتن وقت بیشتر شما قادر هستید تا گزینه های کم خرج مانند رزرو پروازهای غیر مستقیم را در برنامه تان بگنجانید.
- اگر با خانواده و کودکان خود سفر می کنید، زمان بندی مدرسه آنها را هم در نظر بگیرید.
راحتی و امنیت خود را از قلم نیندازید
هر چند مدت و با هر هزینه ای که سفر می کنید، راحتی و امنیت سفرتان را نباید نادیدده بگیرید. زیرا در اینصورت هم وقت و هم هزینه خود را هدر داده اید. پس:
در مورد راحتی و آسایش خود کوتاه نیایید
در مورد باید و نبایدهای اقامت در مقصد خود تحقیق کنید. از خود بپرسید که حاضرید چه میزان چالش را برای این سفر پشت سر بگذارید. مزایا را نسبت به معایب بسنجید تا مطمئن شوید که این سفر در نهایت تجربه مثبتی خواهد بود. این موارد را در نظر بگیرید:
- آیا برای این سفر نیاز به تهیه ویزا، پاسپورت یا حتی واکسیناسیون دارید؟
- زیر ساخت های پزشکی، حمل و نقل عمومی، جاده ها خدمات اینترنتی و موبایل و حتی تبدیل ارز و خودپرداز در مقصدی که به آن سفر می کنید، چقدر پیشرفته است؟
- در صورتی که قادر به صحبت به زبان محلی مقصد خود نباشید، چقدر احساس راحتی خواهید کرد؟
- شما و همسفرتان با توجه به سن، ناتوانی ها یا شرایط خاص پزشکی چه نیازهای خاصی خواهید داشت؟
فصل سفر هم مهم است
شما علاوه بر تصمیم گیری در مورد طول مدت سفرتان، باید در مورد زمان سفر خود هم برنامه ریزی کنید. مثلا اگر بلیط هواپیما کیش را تهیه کرده و عازم این جزیره هستید، بهترین زمان سفر به کیش را جستجو کرده و ببینید در چه فصلی شرایط برای شما قابل تحمل تر است. سپس تأثیر این موضوع را روی فعالیت هایی که برای انجام آنها برنامه ریزی کرده اید، بسنجید. ضمن اینکه تاریخچه پزشکی، سن و وضعیت فعلی سلامتی خود را هم در نظر بگیرید.
رویدادهای ویژه را فراموش نکنید
بدون شک یک رخداد ویژه مانند تماشای مراسم ماه محرم در یزد می تواند دلیل خوبی برای سفر به این شهر باشد. اما اگر این طور نیست، تقویم فرهنگی همه مقاصد را بگردید تا ببینید که آیا در طول اقامت شما مراسم خاصی برگزار می شود یا خیر؟ بررسی کنید که چه میزان جمعیت قرار است در این مراسم شرکت کنند؟ این مسئله چه تأثیری روی در دسترس بودن مکان اقامت، بلیط هواپیما، قطار یا اتوبوس و حمل و نقل عمومی خواهد گذاشت.
از امنیت مقصد اطمینان حاصل کنید
هر جایی که می خواهید بروید، اطلاعات خود در مورد وضعیت آن را به روز کنید. اگر چه نباید از خود انتظار پیشگویی داشته باشید، اما هشدارهای امنیتی، سلامتی، ناآرامی های اجتماعی، جرم خیزی و مسائلی از این دست را نادیده نگیرید.
تصمیم نهایی را بگیرید
بعد از انجام مراحل بالا، وقت اتخاذ تصمیم نهایی است:
انتخاب های نهایی خود را مرور کنید
اگر از لیست شما تنها چند گزینه باقی مانده، آنها را با هم مقایسه کنید. همان معیارهایی را که برای حذف انتخاب های دیگر اعمال کرده اید، اعمال کنید. ببینید که کدام گزینه منطقی تر، ممکن تر و لذت بخش تر از دیگری است. اگر با دوستان تان سفر می کنید، سعی کنید در نهایت به یک توافق رسیده و اگر هم تنها هستید و باز تصمیم گیری برایتان دشوار است، به دل خود رجوع کنید!