همه آنچه که می‌بایست از پهپادها بدانیم


امروزه بحث در خصوص پهپادها و حوزه کارایی آنها در بخش فناوری، مبحثی داغ و همواره جذاب است. به گونه ای که برخی شرکتها همچنان درصدد هستند تا با کار بر روی سیستم کنترل این ابزار تکنولوژی و بهبود سیستم ناوبری آن، ایده های جدیدی را مطرح سازند.

اگر تنها کمی در مورد پهپادها اطلاعات داشته باشید متوجه می شوید که این ابزارهای مفید در بخش های گوناگونی از زندگی بشر کاربرد داشته و قادر به رفع نیاز او می باشند. اگر هم چیزی از پهپادها نمی دانید با قاصدک24 همراه شوید تا تمام آنچه که می بایست از پهپادها بدانید را با هم بررسی کنیم.


برای خرید بلیط هواپیما کلیک کنید
 

پهپاد چیست؟


واژه "پهپاد" مخفف "پرنده هدایت پذیر از دور" است که برای هواپیماهای بدون سرنشین تعریف شده و از حروف اول کلمات مذکور ساخته شده است. به عبارت دیگر پهپاد وسیله ای هوایی و بدون سرنشین است که امکان هدایت آن از راه دور وجود دارد. بدین ترتیب کنترل پهپاد بدون نیاز به حضور فیزیکی انسان در وسیله پرنده صورت می پذیرد با این حال انسان می تواند به عنوان محموله در پهپاد حضور داشته باشد.

همه آنچه که میبایست از پهپادها بدانیم
پهپادها از نیروهای ایرودینامیکی برای پرواز در مسیر دلخواه خود استفاده می کند. بدین ترتیب این وسیله های پرنده را می توان با کنترل از راه دور و یا با بهره گیری از برنامه های پیش پروازی و سامانه های خودکار دینامیک هدایت نمود.

اولین پهپادها


تاریخچه استفاده از پهپاد به سال ۱۸۴۹ باز می گردد؛ در آن زمان اتریش، بالن پر از بمب بدون سرنشینی را برای حمله به ونیز فرستاد و نام خود را به عنوان نخستین بهره گیرنده از پرنده های بدون سرنشین در تاریخ به ثبت رساند. با این حال نوآوری در زمینه ساخت هواپیماهای بدون سرنشین یا همان پهپادها به طور جدی از سال ۱۹۰۰ آغاز شد که هدف آن در اصل آموزش پرسنل نظامی بود. بدین ترتیب تولید نخستین پهپادها در طول جنگ جهانی اول و توسط شرکت دیتون رایت آغاز گردید که البته موفقیتی در پی نداشت.

در سال ۱۹۵۹، نیروی هوایی ایالات متحده در پی افزایش نگرانی های این سازمان در خصوص از دست دادن خلبانان خود در خاک دشمن، شروع به برنامه ریزی برای استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین کرد. این روند تا آگوست ۱۹۶۴ نیز ادامه یافت به گونه ای که با افزایش درگیری نیروی دریایی ایالات متحده و نیروی دریایی ویتنام در خلیج تونکین، آمریکا تصمیم به ارسال پهپادهای خود به این خلیج گرفت. بدین ترتیب پهپادهای مدل رایان ۱۴۷، رایان AQM-91 فایرفلای، لاکهید دی-۲۱ اولین پهپادهای نظامی بودند که در جنگ ویتنام به کار گرفته شدند.

جنگ فرسایشی ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۰ در خاورمیانه، برجسته ترین نبرد در معرفی پهپادهای مجهز به دوربین های شناسایی است. جالب است بدانید از سال ۲۰۱۲، نیروی هوایی ایالات متحده ۷۴۹۴ پهپاد را برای شناسایی تجهیزات نظامی سایر کشورها به کار گرفته است. این تعداد تقریباً برابر با یک سوم هواپیماهای نیروی هوایی ایالات متحده می باشد.

طبق آمار در سال ۲۰۱۳ حداقل ۵۰ کشور از پهپاد استفاده می کردند. چین، ایران، اسرائیل و سایرین از جمله اصلی ترین طراحان و سازندگان پهپادها می باشند.

انواع پهپاد


به طور کلی پهپادها را می توان به پنج دسته اصلی تقسیم بندی نمود.

* میکرو پهپادها

در حقيقت ميکرو پهپادها يک مدل کوچکتر از هواپيماهای بزرگ نيستند. بلکه آنها وسايلی مناسب، کاملاً عملياتی، دارای قابليت نظامی و دارای پروازهای کوچک در کلاس مربوط به خودشان هستند. تعريفی که در دارپا به کار گرفته شده است اين وسيله را از نظر ابعاد محدود می کند به اينکه حداکثر 15 سانتی متر طول يا عرض يا ارتفاع داشته باشد. اين ابعاد فيزيکی، اين گروه از وسايل را از نظر بزرگی در حيطه ای قرار می دهد که از همه پهپادهایی که تا به حال ساخته شده است، کوچکترند.

از سوی دیگر ميکرو پهپادها به عنوان رباتهای هوايی شش درجه آزادی در نظر گرفته می شوند که قابليت حمل بارهای کوچک را، به مناطق دور و يا پر خطر برای انجام ماموريت های مختلف دارا می باشند. اين ماموريت ها می تواند شامل شناسايی، تعقيب، هدف يابی، کنترل جاده ها و مرزها، کنترل ترافيک شهری، نشانه گذاری، و حسگری زيست محيطی باشد.

* مینی پهپادها

مینی پهپادها دارای محدوده عملیاتی کمتر از 8 هزار فوت بوده و با برخورداری از سه دوربین نصب شده بر روی آنها این توانایی را دارند که از موقعیت دشمن فیلمبرداری کرده و بلافاصله به اپراتورهای خود ارسال نمایند.

این پهپادها به طور معمول اندکی از کف دست انسان کوچکتر هستند و وزنی معادل 18 گرم دارند. همچنین این ابزارها کاملاً بی صدا بوده و اگر بالای سر شما پرواز کنند شما قادر به تشخیص آن نیستید. گفتنی است یک مینی پهپاد تنها در سه دقیقه راه اندازی می شود که این ویژگی در ماموریت های نظامی در میادین جنگی بسیار حائز اهمیت می باشد. شارژ پهپاد مذکور بر روی سقف آن نصب شده و با استفاده از آن می تواند حدود سه ساعت و نیم پرواز بی وقفه داشته باشد.

همه آنچه که میبایست از پهپادها بدانیم
جالب است بدانید کاربردهای فراوانی برای این پهپاد وجود دارد. به طور مثال جزایری وجود دارد که انسان امکان حضور در آن را ندارد و یا در میدان جنگ برخی نقاط باید پیش از حضور نیروها شناسایی شود که در این صورت از این مینی پهپادها استفاده می گردد.

* پهپاد های تاکتیکی

* هال

* جنگنده های بدون سرنشین

کاربرد و ماموریت پهپادها


پهپادها هم اکنون به طور گسترده در زمینه های مخابرات، ناوبری جهانی، تحقیقات هواشناسی، جغرافیایی و جاسوسی به کار گرفته شده اند. از مصارف غیرنظامی پهپادها نیز می توان به حادثه فوکوشیمای ژاپن که از پهپادها برای بررسی آسیبهای وارده به این نیروگاه استفاده شد، اشاره نمود.

پهپادها همچنین نقش مهم و تاثیرگذاری در شناسایی و ردیابی کشتی هایی که به صید غیرقانونی موجودات دریایی نظیر ماهی می پردازند یا خاموش کردن آتش سوزی ها و جایی که پرواز برای خلبان خطر دارد، ایفا می کنند. اما به تازگی وظیفه غیرنظامی تازه ای برای پهپادها در نظر گرفته شده تا به ایفای نقش متفاوتی بپردازند. شرکتهای معروف آمازون، گوگل و ای بی اقدام به طراحی و آزمایش پهپادهای کالابر نموده اند. از ویژگیهای بارز این طرح می شود به بالارفتن سرعت تحویل سفارش ها به مشتریان اشاره کرد.

علاوه بر اینها هم اکنون در اروپا پهپادهای هلندی نقش قابل توجهی در قالب نیروهای امداد و نجات، اورژانس و آمبولانس ایفا می نمایند و به کمک مصدومان و زخمی ها می شتابند.

همه آنچه که میبایست از پهپادها بدانیم
موارد ذیل از جمله دیگر کاربرد پهپادها هستند.

- خدمات عمومی
- نظامی و جاسوسی
- خبرنگاری و عکاسی
- پژوهش و علوم طبیعی
- تبلیغات و تحویل مرسوله
- مبارزات و مسابقات پهپادها
- استفاده در صنعت (مانند آمارگیری، نظارت، گشت زنی و...)
- امداد رسانی در زمان فجایع طبیعی، حوادث و اتفاقات غیر مترقبه (امداد و نجات)

پهپادهایی برای تفریح و سرگرمی


امروزه پهپادها برای مصارف تفریحی و سرگرمی نیز در طیف وسیعی ساخته و ارائه می شوند. از جمله کمپانی های سازنده اینگونه پهپادها که در مصارف تفریحی به کار گرفته می شوند می توان به شرکت سایما، شرکت MJX، شرکت WLTOYS و… اشاره کرد.

حمل مسافر با پهپاد


یورو نیوز در فوریه 2018 از رونمایی اولین پهپاد با قابلیت حمل مسافر در چین خبر داد. در این خبر آمده است: "نخستین پهپاد خودران با قابلیت حمل مسافر در چین به بازار آمد. این هواپیما ساخت شرکت ای هانگ چین است که به صورت خودکار و بدون نیاز به خلبان پرواز می کند. این پهپاد قابلیت حمل تنها یک مسافر به وزن حداکثر ۱۰۰ کیلوگرم را دارد و می تواند ۲۳ دقیقه بدون وقفه پرواز کند. این فناوری به ویژه برای احتراز از ترافیک جاده ای به کمک مسافران می آید. گفتنی است شرکت ای هانگ سال گذشته قراردادی را با دبی برای توسعه حمل و نقل هوایی امضا کرده است."

ویژگی و مشخصه های عمومی یک پهپاد


* فناوری

پهپادها از لحاظ فناوری در چهار زمینه مورد بررسی قرار می گیرند:

- پلت فرم
- محموله
- مخابرات و ارتباطات
- تجزیه و تحلیل اطلاعات

* بدنه

بدنه یک پهپاد باید به گونه ای طراحی گردد که بتواند سامانه های ارتباطی، جنگ افزارها، اشخاص، بارها و کلیه لوازم مرتبط با ماموریت محوله اش را در خود جای دهد و ویژگی سازگاری با شرایط جوی منطقه ماموریت را نیز دارا باشد.

* موتور پهپاد

پهپادها نیاز به نوع ویژهای از موتورها دارند. در نوع پیستونی دور بالای موتور و وزن کم، باعث متمایز کردن این موتور می شود. بیشترین مصرف موتور در پهپادها مربوط به موتور وانکل و نوع ویژه ای از موتور دو زمانه است.

* محموله

منظور از محموله های پهپاد در واقع قطعه اضافی است که همراه پرنده هدایتگر برای انجام ماموریتهای ویژه فرستاده می شود که در پهپادهای شناسایی، "دوربین فیلم برداری و عکس برداری"، در پهپادهای هدف، "فلر و رفلکتور" و در پهپادهای تهاجمی و انتحاری، "مهمات" می باشد.

گسترش پهپادها


در حال حاضر ۳۲ کشور در حال ساخت و گسترش ۲۵۰ مدل پهپادهای اکتشافی هستند. فرانسه و آلمان سی ال 285 را گسترش دادند که در جنگ های بوسنی و کوزوو کاملاً موفقیت آمیز عمل کرد. روسیه با ساخت پهپاد تی یو 300 به فناوری بهتری دست یافته است و ایتالیا نیز میراچ 150 را ساخته است. این پهپادها مجهز به موتور جت می باشند و می توانند در ارتفاع بالایی پرواز کنند. ابابیل، مهاجر، سفره ماهی و آر کیو 170 نیز از پهپادهای ساخت ایران هستند.

همه آنچه که میبایست از پهپادها بدانیم
در جمع بندی می توان گفت واژه پهپاد یک مخفف فارسی است و به پرنده های هدایت پذیر از دور اطلاق می شود که دارای استراتژیک خاصی هستند و برای انجام ماموریت های خاص از آنها استفاده می گردد. کاربرد آنها در صنعت و هنر و بخشهای کشاورزی و نظامی بسیار گسترده است و امروزه به راحتی در دسترس هستند اما برای مصارف تفریحی و سرگرمی استفاده از کلمه پهپاد چندان صحیح نیست. چرا که به هیچ عنوان یک کوادکوپتر اسباب بازی را نمی توانید با یک پرنده مخصوص نقشه برداری مقایسه کنید بنابراین واژه پهپاد تنها می بایست برای پرنده هایی که برد آنها بالای ۱۰۰۰ متر است، استفاده گردد.