تبریز شهر اولین های ایران، شهر رودخانه تلخه رود و رشته کوه های سهند، در غرب ایران قد علم کرده و عنوان بزرگ ترین قطب اقتصادی منطقه شمال غرب ایران را از رقبایش ربوده است. با تاریخی طولانی که به دوره ساسانیان بر می گردد، تبریز در دل خود مکان های بیشماری را جای داده است. بیش از ده ها مسجد، موزه، خانه تاریخی و پارک همواره این شهر را به مقصدی عالی برای گردشگران داخلی و خارجی مبدل کرده است. در این مطلب شما را با جاهای دیدنی تبریز، موزه های تبریز، پارک های تبریز، مساجد و... آشنا میکنیم. بنابراین برای یافتن پاسخ «
جاهای دیدنی تبریز کجاست؟» و همچنین آگاهی از جاهای دیدنی تبریز در بهار با قاصدک 24 همراه باشید.
پارک های تبریز
پارک های تبریز از جذاب ترین و بهترین جاذبه های طبیعی تبریز هستند که برای استراحت، گردش، تفریح، پیکنیک و بازیهای گروهی مناطق مناسبی شناخته میشوند. همچنین سالانه افراد زیادی با خرید بلیط هواپیما تبریز به این استان سفر میکنند تا با دیدنی های آن آشنا شوند. ما نیز در این بخش به معروف ترین پارک های تبریز و بهترین جاذبه های گردشگری تبریز میپردازیم.
پارک ائل گلی کجاست؟ جاهای دیدنی تبریز ائل گلی
ائل گلی، گردشگاه مشهور تبریز و یکی از محبوب ترین جاهای دیدنی تبریز است. این منطقه که از دوران آق قویونلوها به جا مانده، در جنوب شرقی تبریز واقع شده است. گردشگاه ائل گلی یا شاه گلی که تا دوره صفویان بزرگ ترین منلع ذخیره آب برای آبیاری باغ های اطراف تبریز به شمار می آمده، در دوره های مختلف تاریخی توسعه پیدا کرده است. مهم ترین اتفاق تاریخ آن نیز واگذاری اش به شهرداری تبریز بوده تا در قالب یک گردشگاه عمومی در آید.
ناگفته نماند شاه گلی از بخش های مختلفی تشکیل شده است. دریاچه ای به عمق 12 متر که در محوطه آن قایقرانی انجام می شود. آب این دریاچه نیز از یکی از شعبه های رودخانه لیقوان تأمین می شود. علاوه بر آن، عمارتی نیز در مرکز این دریاچه قرار دارد که به کاخ شاه گلی شهرت دارد. البته این عمارت کلاه فرنگی هشت ضلعی قدیمی پیشتر ساختمان خشتی فرسوده ای بوده که امروزه به شکل یک تالار پذیرایی مورد استفاده قرار می گیرد.
پارک گلستان، یکی از سرسبزترین دیدنی های تبریز
پارک گلستان تبریز یکی از سرسبزترین دیدنی های تبریز شناخته میشود که قدیمی ترین بوستان داخلی شهر است. باغ گلستان که به باغ فجر هم شهرت دارد از جاهای دیدنی تبریز در بهار شناخته میشود. قدمت آن نیز به 88 سال قبل برمیگردد و وسعتی 52 هزار متر مربعی دارد. نکته جالبی که باید در مورد این پارک بدانید این است که گلستان از ویرانه های یک گورستان قدیمی به نام گجیل سر بر آورده است. از آنجایی که این باغ نخستین گردشگاه عمومی تبریز به شمار می رفته، استقبال از آن به ویژه به خاطر داشتن آبنماها و فواره های زیبا و وسایل تفریح و بازی کودکان بسیار خوب بوده است. اگرچه گلستان نیز در طول سال ها مورد بی مهری واقع شد و بسیاری از امکانات آن تخریب شدند. امروز از گلستان تنها یادمانی از شمس تبریزی در میان پارک خودنمایی می کند.
آدرس پارک گلستان تبریز: واقع در غرب شهر تبریز و در میانه خیابان های منجم و ملل متحد
پارک مینیاتور تبریز و پکیج طلایی آن
اگر می خواهید گلچینی از مهم ترین جاهای دیدنی تبریز را در یک جا و در ابعاد کوچک ببینید، پارک مینیاتور تبریز را به شما پیشنهاد می کنیم. این پارک که در خیابان گلکار تبریز واقع شده، در حقیقت نخستین پارک پارک موضوعی این شهر به شمار می رود. بناهایی چون ساختمان شهرداری، مقبره الشعرا، ائل گلی، بنای خلعت پوشان، ارگ تبریز، برج یانقین و کلیسای مریم مقدس جاذبه های گردشگری هستند که در اندازه های کوچک تر و به شکل مینیاتوری در این پارک ساخته شده اند.
پارک خاقانی تبریز
پارک خاقانی در مجاورت موزه آذربایجان و مسجد کبود واقع شده و یکی از بوستان های سنتی شهر به حساب می آید. پارک خاقانی با پارک گلستان اشتراکاتی دارد و آن هم برآمدن از دل ویرانه های یک گورستان است. این منطقه از جاهای دیدنی تبریز در بهار شناخته میشود و مسافران زیادی را سالانه میزبانی میکند.
مجسمه خاقانی شاعر معروف نیز در سال 80 در محوطه این پارک نصب شد. بنابراین توصیه میکنیم این پارک را که یکی از خاص ترین جاهای دیدنی تبریز است از دست ندهید.
موزه های تبریز
در این بخش سعی داریم به بهترین جاهای دیدنی تبریز و همچنین موزه های تبریز بپردازیم. این مناطق طرفداران زیادی داشته و در تمامی فصول قابل بازدید هستند. اگر به مکان های تاریخی تبریز و موزه های بینظیر آن علاقه دارید این بخش را حتما مطالعه کنید.
موزه آذربایجان
موزه آذربایجان که در خیابان امام و همسایگی مسجد کبود واقع شده، دومین موزه باستان شناسی ایران پس از موزه ملی ایران به شمار می رود. این موزه آثار تاریخی بیشماری را از دوره پیش از اسلام و نیز دوره اسلامی در خود جای داده است. جالب است بدانید که ایده تشکیل این موزه به 90 سال پیش بازمی گردد. درست در زمانی که نمایشگاهی از سکه های تاریخی این شهر در کتابخانه تربیت برگزار شد. با این حال از ایده تا اجرای آن بیش از 30 سال گذشت تا اینکه در سال 1341 خورشیدی به طور رسمی آغاز به کار کرد.
اگر قصد دارید به موزه آذربایجان، یکی از جاهای دیدنی تبریز در پاییز سری بزنید، بهتر است با قسمت های مختلف آن آشنا شوید. موزه آذربایجان از سه سالن و یک سالن مخصوص نمایش سکه های تاریخی تشکیل شده است. سالن اول در طبقه همکف قرار گرفته و آثار تاریخی مربوط به دوره پیش از تاریخ و دوره اسلامی را در خود جای داده است. سالن دوم که در طبقه اول قرار گرفته، آثاری مربوط به سده چهارم هجری و دوره ایلخانی را نگهداری می کند. در سالن سوم که در طبقه همکف واقع شده هم مجسمه های ساخته شده توسط احد حسینی(مجسمه ساز) نگهداری می شوند. بخش سنگ نگاره های تاریخی و سالن سکه ها و مهرهای تاریخی نیز در این موزه وجود دارد.
موزه شهرداری تبریز کجاست؟
موزه شهرداری تبریز در میدان شهرداری و در طبقه زیرزمین ساختمان کاخ شهرداری تبریز واقع شده است. این موزه نخستین و تنها موزه تاریخ شهرداری های ایران به شمار می رود. اگرچه عمر موزه شهرداری تبریز کوتاه و شروع آن به سال 1386 برمی گردد، اما پس از چین در ردیف اولین موزه های شهرداری جهان قرار گرفته است. این موزه که یکی از جاهای دیدنی تبریز معرفی میشود، شامل تالارهای مختلفی بوده و آثار بسیاری را در خود جای داده است. از جمله این تالارها می توان به تالار دوربین های قدیمی، تالار دفاع مقدس، چاپ و نشر، تالار حکمت، تالار هنرهای معاصر، تالار فرش و چندین تالار دیگر اشاره کرد. برای مثال در تالار فرش، فرش ها و قالی هایی با قدمت بیش از 100 سال به نمایش گذاشته شده است. همچنین در تالار دوربین های قدیمی هم، به تاریخچه دوربین از گذشته تا به امروز پرداخته شده است.

موزه تاریخ طبیعی تبریز
موزه تاریخ طبیعی تبریز همانگونه که از نام آن برمی آید، به حیات وحش اختصاص دارد. در این موزه پیکرهای تاکسیدرمی شده جانورانی از این استان و سایر نقاط ایران به نمایش درآمده اند. برای نمونه می توان به پیکرهای کامل پرندگان، حشرات، خزندگانی از گونه های نادر و نیز چرندگان اشاره کرد. علاوه بر این ها، در این موزه شما پیکرهای مارال، شوکا، پلنگ، خرس قهوه ای و پرندگانی چون خروس و قرقاول را نیز در این موزه خواهید دید. ناگفته نماند موزه تاریخ طبیعی تبریز وابسته به سازمان محیط زیست استان بوده و یکی از بهترین جاهای دیدنی تبریز در بهار است.

آدرس موزه تاریخ طبیعی: واقع در بلوار آزادی تبریز
موزه استاد شهریار
موزه استاد شهریار، زمانی محل زندگی شهریار، شاعر نامی تبریز بوده است. اکنون این منطقه یکی از جاهای دیدنی تبریز در پاییز دستهبندی شده و در محله مقصودیه وجود دارد. در حقیقت در سال 1367 و پس از درگذشت شهریار، شهرداری تبریز اقدام به خریداری این خانه کرده و در سال 1386 نیز به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت می رسد. موزه یا خانه استاد شهریار از بخش های مختلفی تشکیل شده که روایت گر روزهای زندگی او می باشد. از آشپزخانه و زیرزمین گرفته تا لباس ها و لوازم شخصی وی. با ورود به این موزه شما قدم به زندگی شهریار می گذارید؛ سه تار معروف، خطاطی ها، عکس ها، دست نوشته ها، هدایا و لوح های تقدیر و حتی رختخواب شهریار بخشی از زندگی شهریار را پیش چشمان شما به نمایش می گذارند.
موزه قاجار تبریز
موزه قاجار، موزه ای بنا شده در محل خانه امیر نظام گروسی، پیشکار ناصرالدین شاه قاجار می باشد که در سال 85 مرمت شده و شروع به کار کرد. این موزه که در محله ششگلان تبریز واقع شده، یکی از جاهای دیدنی تبریز در پاییز بوده و در آثار ملی ثبت شده ایران وجود دارد. همچنین از لحاظ جغرافیایی در نزدیکی مقبره الشعرا، دیگر آثار تاریخی تبریز قرار گرفته است. موزه قاجار از چندین تالار تشکیل شده که در دو طبقه زیرزمین و طبقه اول قرار گرفته اند. تالار سکه، تالار بافته، تالار چینی، تالار خاتم، تالار آبگینه از تالار های موجود در طبقه اول و تالار سنگ، تالار اسلحه، تالار معماری و تالار فانوس از تالارهای طبقه زیرزمین می باشند.

خانه های تاریخی تبریز
در این بخش به معرفی خانه های تاریخی تبریز خواهیم پرداخت و از دیدنی های تبریز و مکان های تاریخی تبریز سخن خواهیم گفت. همچنین خوب است بدانید برای سفر به این استان محبوب میتوانید از قاصدک24 استفاده کنید و بلیط اتوبوس تبریز را خریداری کنید. اگر تمایل به تجربهای منحصربهفرد در سفر دارید؛ مکان های دیدنی تبریز را از دست ندهید. بیشک عکاسی و گردش در این مناطق کهن با قدمت های چندصدساله خالی از لطف نیست.
خانه مشروطه
خانه مشروطه تبریز زمانی خانه فکر بزرگان مشروطه تبریز بوده و اکنون یکی از جاهای دیدنی تبریز شناخته میشود. شاید جالب باشد بدانید این منطقه در سال 1354 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. حاج مهدی کوزه کنانی از پشتیبانان اصلی مشروطه در تبریز، این خانه را به محلی برای تشکیل نشست های انجمن تبریز بدل کرده بود. اگر می خواهید تاریخ قاجار و مشروطه را در معماری و آثار و و اسناد ببینید، این موزه گزینه ای عالی به نظر می رسد. با تندیس هایی از مشروطه خواهان بزرگ تبریز چون ثقه الاسلام تبریزی و علی اکبر دهخدا و آثاری چون فرش مشروطه، سلاح کمری ستارخان و وسایل شخصی سران مشروطه. اگر می خواهید از این بنا دیدن کنید، باید به محله راسته کوچه در غرب بازار تبریز بروید.

خانه بهنام تبریز
خانه بهنام یا خانه قدکی، بنایی مسکونی متعلق به اواخر دوره زندیان و اوایل قاجار است و یکی از جاهای دیدنی تبریز در شب شناخته میشود. این خانه در سال 1376 در فهرست آثار ملی ایرانی به ثبت رسیده و نمونه ای بی نظیر از معماری دوران خود را به تصویر میکشد. دو حیاط اندرونی و بیرونی به سبک تمام خانه های قدیمی، تراس تابستانی، نقاشی ها و تزئینات موجود بر طاقچه ها، انباری و مطبخ همه بخشی از این بنای دیدنی را شکل می دهند. ناگفته نماند اگر برای سفر به تبریز تمایل به خرید اینترنتی بلیط قطار تبریز دارید میتوانید از سایت های معتبر و محبوب در این زمینه استفاده کنید. در این روش دیگر نیازی به مراجعه حضوری به ترمینال یا آژانس های مسافرتی نداشته و در کمترین زمان ممکن خرید خود را انجام میدهید.
آدرس خانه بهنام تبریز: واقعدر در میدان ساعت و خیابان مقصودیه
خانه پروین اعتصامی
خانه بانوی شعر ایران، پروین اعتصامی نیز در تبریز واقع شده و پس از درگذشت او به مکانی برای بازدید عموم تبدیل شده است. این خانه که در خیابان عباسی و جنب مسجد میرآقا قرار گرفته، متعلق به دوره پهلوی اول است و در سال 1385 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. خانه پروین اعتصامی در حقیقت خانه پدری او بوده و پروین تا 7 سالگی در آن زندگی می کرده است. اکنون این منطقه از جاهای دیدنی تبریز معرفی میشود و در زمینی به وسعت بیش از 1000 متر مربع گسترده شده است. علاوه بر بخش های مختلف خانه از زیرزمین، انباری، بهارخواب، حوض خانه و ... مجسمه طلایی رنگ پروین در حال بالا رفتن از پله ها، بیش از پیش در حیاط وسیع این خاته خودنمایی می کند.

خانه تاریخی ستارخان، بزرگ مرد تبریز
از آنجایی که نام ستارخان برای تبریز بسیار شکوهمند و باارزش شناخته میشود، محل زندگی و مبارزات این سردار بزرگ مشروطه به یکیاز خانه های تاریخی تبریز مبدل شده است. معماری این بنا نیز به دوران قاجار برمیگردد. خانه تاریخی ستارخان علاوه بر تاریخ پر فراز و نشیب صاحبخانه، درب چوبی ورودی ساختمان و آجرکاری های نمای شمالی ساختمان را هم در معرض دید بازدیدکندگان می گذارد. البته حیاط های اندرونی و بیرونی، مطبخ و اصطبل ساختمان همگی در هجوم سپاهیان تزار به تبریز ویران شده است. اما آنچه باقی مانده مانند زوارهای چوبی رنگ و رو رفته، تاریخی پر آشوب را در پس خود پنهان کرده است.

آدرس خانه تاریخی ستارخان: واقع در خیابان شمس تبریزی و کوچه امیرخیز
مساجد و کلیساهای تبریز
از دیگر آثار تاریخی تبریز، مساجد و کلیساهای آن هستند که مسافران زیادی را جذب خود میکنند. معماریها و نمای این ساختمانها با ظرافت و شکوه خاصی ساخته شده و توریستان را وادار به درآوردن دوربینهای عکاسی میکند. برای آشنایی با بهترین جاذبه های تبریز در ادامهی مطلب با ما همراه باشید.
مسجد صاحب الامر
اگر به دیدن جذاب ترین جاهای دیدنی تبریز یعنی مساجد تبریز علاقه مند هستید، مسجد صاحب الامر را فراموش نکنید. این مسجد به نام مسجد شاه تهماسب نیز شهرت دارد و قدمت آن به دوران صفوی و شاه تهماسب برمی گردد. این بنا نیز در گذر زمان رنج های بسیاری را به خود دیده است؛ از حمله عثمانی ها تا زمین لرزه. با این حال پس از مرمت دوباره برپا شده و بسیاری از رخدادهای تاریخی را میزبانی کرده است. برای مثال این مسجد زمانی محل برگزاری جلسات علمای تبریز با سید علی محمد باب بوده است. یک گنبد و دو مناره، سنگ نوشته مرمرین و طاقی منقش به ایات سوره جن از ویژگی های این مسجد به شمار می رود.

آدرس مسجد صاحب الامر: واقع در مرکز شهر تبریز و میدان صاحب آباد قدیم
مسجد کبود در کدام شهر است؟
مسجد کبود تبریز یا مسجد جهانشاه یکی از بهترین جاهای دیدنی تبریز شناخته میشود. این مسجد در زمان سلطنت جهانشاه، یکی از مقتدرترین شاهان سلسله قراقویونلو ساخته شده و علت نامگذاری آن نیز همین بوده است. مسجد کبود که در گذر زمان از زمین لرزه ها و تخریب های انسانی جان سالم به در برده، بارها مورد مرمت قرار گرفته است. تنوع، ظرافت کاشی کاری، خطوط به کار رفته در آن و رنگ لاجوردی کاشی کاری های معرق آن، عنوان فیروزه اسلام را به این مسجد بخشیده است. شبستان، صحن بزرگ مسجد، حوض، گنبد اصلی و گنبد جنوبی با کاشی کاری ها و خطاطی ها نمایی دیدنی به این مسجد داده اند. این مسجد در خیابان امام و جنب پارک خاقانی قرار گرفته است.
مسجد جامع تبریز
مسجد جامع تبریز که در کانون بازار تبریز قرار گرفته، تاریخ کهن این شهر از دوره سلجوقیان تا قاجار را بر پیشانی خود دارد. این مسجد 86 سال پیش در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و اگرچه در دوره ای از تاریخ در اثر زمین لرزه تخریب شده، همواره مورد مرمت قرار گرفته است. کهن ترین بخش مسجد جامع، شبستانی وسیع است که طاق و گنبد و ستون های هشت گوش آجری مزین به گچ بری های ظریف و هنرمندانه را در دل خود جای داده است. قاصدک24 نیز توصیه میکند بازدید از مهمترین جاهای دیدنی تبریز را فراموش نکنید. همچنین خوب است بدانید در حوالی این مسجد، مراکز خرید تبریز زیادی وجود دارند و به شما امکان استفاده از رستوران، فودکورت و خرید را در حین بازدید میدهند.

کلیسای مریم مقدس تبریز
بزرگ ترین و قدیمی ترین کلیسای تبریز، کلیسای مریم مقدس است که در خیابان شریعتی این شهر واقع شده است. سنگ قبرهای موجود در این کلیسا، عمر آن را به سال های 1500 تا 1600 میلادی مربوط می دانند که با دوره ایلخانان مغول در ایران مصادف بوده است. از آنجایی که این کلیسا به سبک معماری ارمنی ساخته شده و از حیاطی مشجر برخوردار است؛ توریستان زیادی را به خود جذب میکند. ضمن اینکه اولین چاپخانه تبریز نیز در همین کلیسا دایر شده و میتوان گفت یکیاز بهترین جاهای دیدنی تبریز شناخته میشود. همچنین این کلیسا از گذشته تاکنون محل اصلی برگزاری مراسم مهم مذهبی مسیحیان تبریز نیز بوده است.
مقبره ها و آرامگاه های تبریز
تبریز آرامگاه ها و مقبره های گوناگونی دارد و از لحاظ مناطق تاریخی و هنری بسیار غنی معرفی میشود. شما در این استان نه تنها میتوانید از مکان های تاریخی تبریز دیدن کنید؛ بلکه مکانهای دیدنی تبریز نیز حرفهای بسیاری برای گفتن دارند. بنابراین در این بخش از وبلاگ قاصدک24 به معرفی دیدنی های تبریز میپردازیم و شما را با مشهورترین آنها آشنا میکنیم.
مقبره الشعرا تبریز
مقبره الشعرا همانطور که از نام آن بر می آید، محل دفن شاعران بزرگ این سرزمین است. مقبره ای که به دلیل واقع شدن در محله سرخاب، زمانی به آن گورستان سرخاب گفته شده و اکنون از جاهای دیدنی تبریز در پاییز یا بهار است. همچنین امروزه این آرامگاه را یکی از محبوب ترین جاهای دیدنی تبریز میدانند و اهمیت زیادی به آن میدهند. تاریخ بنای این مقبره چندان روشن نیست و آنچه واضح است، ویرانی آن در زلزله تبریز شناخته میشود که بیش از دو قرن پیش اتفاق افتاده است. در سال 1350 نیز بنای یادبودی برای مقبره الشعرا طراحی و ساخته شد تا این اثر از خاطره ها محو نشود.
بد نیست بدانید که این آرامگاه، مدفن شاعران، عارفان و نامدارانی از ایران و حتی کشورهای منطقه در طول 800 سال است. افرادی چون اسدی طوسی، خاقانی شروانی، قطران تبریزی، انوری ابیوردی، لسانی شیرازی، ظهیر فاریابی، همام تبریزی و معاصرانی مانند استاد شهریار، شیخ محمد خیابانی، ثقه الاسلام تبریزی، استاد علی حریرچی، استاد جواد آذر و دکتر مهدی روشن ضمیر در این گورستان آرمیده اند.
آدرس مقبره الشعرا تبریز: واقع در حوالی تکیه حیدر، تقاطع خیابان های ثقه الاسلام و عارف و ضلع شرقی بقعه سید حمزه و مقبره قائم مقام و ملاباشی
شکوه معماری ارگ تبریز
ارگ تبریز یا همان ارگ علیشاه در واقع بنایی بازمانده از ایوان جنوبی ارگ علیشاه(وزیر دوره ایلخانی) است که در سده هشتم هجری ساخته شد. مطابق اسناد تاریخی به نظر می رسد که این بنا در ابتدا قرار بوده یک مسجد باشد. اما بعدها به دلایل نامعلوم و بعد از مرگ علیشاه، یک قلعه نظامی به جای آن بنا شد. از آنجا که در آن سال ها درگیر جنگ هایی با روسیه و انگلیس بود، این قلعه نظامی توسعه پیدا کرده و بخش هایی چون سربازخانه، کارخانه ریخته گری، ستاد فرماندهی و عمارت کلاه فرنگی نیز به آن افزوده شد. هر چند تخریب های گاه و بیگاه این مجموعه را نیز مصون نداشته و اروزه تنها دیواره جنوبی از این عمارت به جا مانده است. آنچه در زیر می بینید، شکل امروزی ارگ علیشاه یا تبریز است که اکنون یکی از جاهای دیدنی تبریز شناخته میشود.

برج ساعت تبریز
برج ساعت یا میدان ساعت تبریز همان کاخ یا ساختمان شهرداری تبریز است که در مقابل میدان ساعت واقع شده است. تاریخ ساخت این بنا، یکی از جاهای دیدنی تبریز در شب، به سال 1314 بر می گردد. زمانی که حاج ارفع الملک، شهردار وقت تبریز در محله نوبر این شهر با کمک گرفتن از مهندسان آلمانی و به سبک بناهای این کشور، کاخ را بنیان نهاد. این بنا پس از جنگ جهانی دوم توسط فرقه دموکرات آذربایجان و جعفر پیشه وری معروف، به عنوان مرکز حکمرانی مورد استفاده قرار گرفت. حتی پس از سرنگونی فرقه نیز این ساختمان به عنوان مرکز شهرداری استفاده می شده، کاربردی که تا به امروز نیز حفظ شده است. قرار دادن زیرزمین این ساختمان به عنوان موزه نیز در سال 1386 اتفاق افتاد. گفتنی است که بسیاری از جشن ها و مراسم ملی در این مکان برگزار می شود.
بنای ربع رشیدی در کدام دوره است؟
در حدود 700 سال پیش و در زمان حکمرانی غازان خان ایلخانی، بنایی تأسیس شد که در حقیقت جزو نخستین دانشگاه های ایران به شمار می رود. این دانشگاه با چهار دانشکده که به همت خواجه رشید الدین فضل الله همدانی، وزیر مدبر غازان خان، تأسیس شد، به ربع رشیدی شهره شد. دلیل آن نیز وجود چهار دانشکده ای بود که در چهار طرف آن قرار داشت. توسعه این بنا و اضافه شدن ساختمان هایی چون مسجد، مدرسه، بیمارستان، کتابخانه، مدارس عالی، دارالایتام، مهمانسرا و حتی کارگاه های صنعتی این مرکز را به هیبت شهری درآورده بود. همین امر رَبع رشیدی را به یکی از جاهای دیدنی تبریز در پاییز مبدل میکند و در هر فصلی بازدیدکنندگان خودش را دارد.